Anders Furbeck

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Furbeck valdes in som ny ordförande i Svenska skidförbundet efter att ha utmanat valberedningens förslag. Foto: Anders Furbeck

Anders Furbeck ny ordförande i Svenska skidförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skidförbundet har valt en ny ordförande.

Utmanaren Anders Furbeck tar över posten, efter en ovanligt turbulent tid i skidförbundets historia.

– Även i den bästa av familjer kan det ibland uppstå en fnurra på tråden, säger han till SVT Sport.

Det har stormat i Svenska skidförbundet i år. Styrelsen har skakats av interna stridigheter och Skidsverige har varit splittrat i frågan om vem ska ta över som ordförande efter Karin Mattsson.

Nu står det klart att Anders Furbeck blir ny ordförande. För bara några dagar sedan nominerades han av nio distrikt, samtliga i Götaland.

Furbeck har sedan fyra år tillbaka suttit i Svenska skidförbundets styrelse och är ordförande i Norrbottens skidförbund. Valberedningens förslag var Jonas Bauer, tidigare chef på Skistar och vd för Vasaloppet.

”Inget dramatiskt över det här”

När det röstades om saken på skidförbundets årsmöte under söndagen, så vann Furbeck en jämn omröstning mot Bauer med siffrorna 22-20.

– Det känns fantastiskt, jätteroligt. Det är en stor ära och heder, säger Furbeck till SVT Sport.

Enligt honom är bilden som målats upp av att det finns olika falanger inom skidförbundet ”definitivt överdriven”. Hans vision som ordförande är att fortsätta bygga på det som redan finns, säger han.

– Det är ingen omstart eller något dramatisk över det här, utan vi fortsätter på den strategiska inriktning som vi har jobbat fram tillsammans med våra distriktsordförande.

Hör mer från Anders Furbeck i spelaren ovan.

Vittnar om ett tufft halvår

Lisa Åberg, den styrelseledamot vars framtid skulle avgöras på årsmötet under punkten ”entledigande av styrelseledamoten Lisa Åberg” , valde självmant att avgå.

Hon ville, direkt efter, inte göra en intervju med SVT Sport men vittnar om att det sista halvåret har varit tufft.

Hon ställde sig upp på årsmötet och sade sin mening om hur styrelsen har hanterat den interna konflikt som uppstått, för att sedan lämna lokalen utan att vänta in omröstningen om en ny styrelse.

Du som har suttit i styrelsen under den här tiden, vad säger du om konflikten som har varit?

– Jag vill inte gå in något mer på det nu. Det är en sak som vi har processat här det senaste halvåret. Jag bara beklagar att en sån situation uppstår, att vi inte kan hitta de vanliga vägarna att lösa det. Och det blir väl kanske min främsta uppgift som ordförande, att se till att såna här situationer inte uppstår igen, säger Anders Furbeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.