• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Marit Björgen avslöjar ett dopningsdrama i sin nya bok. Foto: Bildbyrån.

Björgen avslöjar dopningsdrama: ”Klump i magen”

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgen fruktade det värsta när ett dopningsprov efter VM i Lahtis 2017 visade en avvikelse.

Det berättar den förra skiddrottningen i sin biografi.

Norskan skildrar dramat i boken ”Vinnarhjärta: Historien om Marit Björgen”, som är skriven ihop med journalisten Ingerid Stenvold och släpps på tisdagen.

Björgen hade nyss kommit hem från VM 2017 – där hon tog fyra guld – då hon av landslagsläkaren Petter Olberg fick chockbeskedet att det finländska dopningslaboratoriet hade funnit en avvikelse i ett test efter tremilen.

– Det var helt jävligt att få det telefonsamtalet, säger hon till VG.

– Jag fick en rejäl klump i magen. Man hade varit igenom det med Martin (Johnsrud Sundby) och Therese (Johaug) och jag tänkte att det inte är möjligt.

”Svårt att sova”

Norskans urinprov innehöll spår av 19-norandrosteron. Landslagsläkaren bad Björgen att ändå ta det lugnt eftersom utslaget kunde ha att göra med att hon använt preparatet Primolut-N, som används för att förskjuta menstruationscykeln.

Björgen kunde ändå inte släppa tankarna på det.

– Tårarna trillade och det var svårt att sova, det var svårt att slappna av dagen efter också, säger hon till NRK.

Det dröjde två veckor innan hon kunde andas ut. Då hade Internationella skidförbundet (Fis) kommit fram till att hennes förklaring överensstämde med fynden i dopningslaboratoriet.

KLIPP: Ebba Andersson: ”Kan inte ens kalla dem kompisar” (7 okt 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.