Frida Karlsson jublar i Holmenkollen i mars. Foto: Bildbyrån

Frida Karlsson om lärdomen: ”Har mycket mer kunskap nu”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson avslutade säsongen med en sensationell seger i Holmenkollens tremil.

Men vägen dit var tuff – på grund av hälsoskäl stoppades svenskan från allt tävlande under drygt två månader. En erfarenhet som nu ska göra 20-åringen starkare inför kommande VM-säsong.

– Det handlar inte bara om att träna. Man måste vara noga med att sköta återhämtning och kost också, säger Karlsson till SVT Sport.

Efter världscuppremiären i Ruka i början på december dröjde det innan Frida Karlsson tävlade igen. 20-åringen klarade inte skidförbundets hälsokrav och tvingades dra ned på belastningen under en tid.

– I och med vad som hände i förra säsongen har jag fått en till stöttepelare i mitt team runt mig, och det är ju det medicinska teamet och jag är trygg i det. Och jag har ju mycket mer kunskap nu än jämfört med ett år tillbaka, berättar Karlsson för SVT Sport.

Vad är det framför allt du tar med dig ur den erfarenheten?

– Att ha fokus på att sätta alla bitar, det handlar inte bara om att träna. Man måste vara noga med att sköta återhämtning och kost också.

Och det funkar bra?

– Ja, det funkar bra.

”Ska bli en stor höjdpunkt”

Förutom det medicinska teamet i landslaget har personliga tränaren i Sollefteå, Per Nilsson, en nyckelroll i Karlssons uppladdning mot VM.

– Vi har verkligen fokus på kvalitet i träningen nu och försöker tona ned timtänket som finns som kultur längdåkningen.

Och målet inför VM i tyska Oberstdorf nästa år är högt satt – inte minst med tanke på att Karlsson förra året slog till med tre medaljer.

– Man vill ju inte göra ett sämre mästerskap höll jag på att säga. Det är verkligen målet, jag siktar på att göra ett väldigt gott jobb fram till dess och så ska jag se till att det blir en stor höjdpunkt nästa år.

ARKIV: Frida Karlsson spurtar ner Johaug i Norge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.