En knäckt Jessica Diggins efter den sista klättringen i Tour de Ski 2019. Foto: Bildbyrån

Norska professorns kritik mot Fis: ”De måste göra något”

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen med ätstörningar inom längdskidsporten går fortsatt åt fel håll.

Det säger Jorunn Sundgot-Borgen, professor vid Norges idrottshögskola, som tidigare slagit larm om just detta.

– I toppen måste ledare erkänna att det här är ett så stort problem att vi inte kan sitta still och titta på, säger hon till SVT Sport.

I våras slog Jorunn Sundgot-Borgen larm om att problemen med ätstörningar inom längdskidsporten aldrig varit så illa.

När säsongen precis startat igen får hon återigen alarmerande signaler.

– Om jag slog larm i fjol är det i vart fall inte bättre i år. Jag vågar inte säga att det ökat för vi har inte kartlagt omfånget. I och med att vi inte gjort något systematiskt arbete här i Norge är jag bara rädd för att det kommer att öka. Det är helt tragiskt

Hon hoppas att ett system som ska förebygga ätstörningar ska kunna byggas upp.

– Men det är helt tydligt att vi inte har gjort det och därför fortsätter utvecklingen. Det är skrämmande för nu är det för många unga åkare som får problem, och frågan är om det påverkar hela rekryteringen över tid.

Hon poängterar att det i många andra sporter görs mycket för att förebygga idrottsskador,

– Man kartlägger omfånget och finner riskfaktorer och så gör man interventioner. Det måste vi göra när det gäller den här problematiken också.

– Då måste man i varje land in på klubbnivå och göra förebyggande insatser. Och i toppen måste ledare erkänna att det här är ett så stort problem att vi inte kan sitta still och titta på. 

”Sänder fel signaler”

Men även internationellt krävs åtgärder, menar Jorunn Sundgot-Borgen. Redan i våras var hon kritisk till att banorna gjorts tuffare för att stoppa åkare från att bara staka. Något som hon menar gynnar lätta åkare.

– Så länge Fis låter ett av de viktigaste loppen avslutas med en klättring uppför en alpinbacke, där du självklart kommer upp snabbare ju färre kilo du har, sänder det väldigt dåliga signaler. De måste göra något när det gäller banstruktur.

Fis skriver i ett mejl till SVT Sport:

”Det är den första kritiken av det här slaget som har riktats mot den avslutande klättringen, efter mer än tio år av tävlande. Ingen liknande kritik har uttryckts av någon nation, lag eller idrottare vid något officiellt kommittémöte”.

”Naturligtvis tar Fis alla aspekter av idrottarnas välbefinnande på mycket stort allvar. Det finns flera resurser som erbjuds både direkt genom Fis och genom Internationella olympiska kommittén, till exempel Athlete 365-portalen och vår Snow Safe-plattform, som är inriktade på både utbildning och förebyggande”.

ARKIV: Talangen Ida Andersson om vikthets (7 april)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.