Foto: TT

Så ska ätstörningarna inom längdskidåkningen stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Ätstörningar bland unga längdskidåkare ökar enligt färsk forskning från Norge. I Sverige är man inte främmande för problemen, men vad görs egentligen för att förhindra att fler ungdomar drabbas?

SVT Sport kunde igår rapportera att den norska professorn Jorunn Sundgot-Borgen slår larm om att ätstörningar ökar hos unga längdskidåkare.

– Det har aldrig varit så här illa som det är nu, säger hon till SVT Sport.

Även inom svensk längdskidåkning vet man om problematiken kring unga längdskidåkare och ätstörningar.

– Tyvärr är det något som förekommer inom vår sport, precis som i alla viktrelaterade sporter, säger Åsa Thelaus som är läkare för utvecklingslandslaget.

”En känslig ålder”

För undvika att unga åkare utvecklar ätstörningar, menar Thelaus att det är viktigt att prata om vikt och hälsa.

– Det är en känslig ålder, det är mycket som förändras och man kommer in i puberteten. Det är en tid när man är mottaglig för sådana här saker. Det är viktigt att fånga det i tid och prata om det.

I utvecklingslandslaget finns framtagna riktlinjer för hur frågor om ätstörningar ska hanteras. Dessa riktlinjer är dock inget som delas med landets skidgymnasier, där många åkare tillbringar en stor del av vardagen.

– Det ligger inte i vårt uppdrag, säger Thelaus, som dock poängterar att hon och de andra inom landslaget finns där för att stötta upp gymnasier som ber om hjälp.

Viktigt med åtgärdsplan

Skidgymnasium är för många åkare ett självklart val för att utveckla sig som längdskidåkare. Tränarna följer åkarna på nära håll och enligt SVT Sports expert Johanna Ojala, som själv varit tränare på skidgymnasium, är det viktigt att tränarna utbildas i frågor om ätstörningar.

– Det är skidgymnasietränarna som ser de här åkarna dagligen och kan känna av att något är tokigt. Det är viktigt att utbildningen finns, men också att det från förbundets sida finns en kunskaps- och åtgärdsplan som Sveriges tränarkår kan få ta del av.

Tar hjälp av skolhälsovården

Per-Ola Andersson, specialidrottslärare på skidgymnasiet i Sollefteå, jobbar dagligen med unga skidåkare.

För att förebygga problemen har de bland annat utbildningar för eleverna i kost och energibalans och pratar mycket med dem om konsekvenserna av att inte äta ordentligt. Och för att hjälpa de elever som är på väg att utveckla ätstörningar är det viktigt att vara vaksam.

– Det kan vara att vi får signaler från andra elever, att man ser ett mönster själv, ser det på läger när man tillbringar mycket tid ihop och äter måltider ihop. Man kan se hur kroppen förändras. Vissa är helt öppna på en gång, vissa inte. Vi tar hjälp av skolhälsovården, Riksidrottsförbundet och i vissa fall skidförbundet, säger Andersson.

Hit kan du vända dig angående ätstörningar

Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd.

1177 Vårdguiden om ätstörningar

Hjälp och stöd för drabbade och anhöriga: https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/atstorningar/

Hjälplinjen – 0771-22 00 60 (öppen mellan kl 13.00 och 22.00 alla dagar)

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Få hjälp: https://www.friskfri.se/fa-hjalp/

Stödtelefon – 020-20 80 18 (öppen tisdagar kl 13-14, torsdagar 18-20)

Närståendelinjen – 0200-125 085 (öppen måndagar kl 19-20, onsdagar 16-17 och 19-20, torsdagar 19-20)

Stödchatt: https://chatt.friskfri.se/ (öppen måndag-torsdag kl 20-21)

Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS

Utbildningar för närstående och sjuka: http://www.atstorning.se/

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år

Ätstörningschatten: https://www.tjejzonen.se/fa-stod/atstorningszonen/

Shedo – ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

http://www.shedo.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.