Isabelle Haak, Vilma Andersson, Sofie Sjöberg, Alexandra Lazic och Anna Haak. Foto: Bildbyrån

Drömlottning för svenska volleybolldamerna

Uppdaterad
Publicerad

EM-grupperna är lottade.

Sverige ställs mot bland annat mot Turkiet och Tyskland – men ska trots det ha goda chanser att ta sig vidare till slutspel.

– Jag är nöjd med gruppen. Alla grupper hade varit tuffa att spela i, men i vår finns ingen motståndare vi inte kan tävla med, säger Sveriges förbundskapten Lauri Hakala i ett pressmeddelande.

I eftermiddags lottades grupperna till EM i volleyboll som avgörs i Belgien, Italien, Tyskland och Estland mellan den 15 augusti och 3 september nästa år.

Sverige hamnade i samma grupp som hemmanationen Tyskland, Turkiet, Tjeckien, Grekland och Azerbajdzjan. Alla möter alla och de fyra främst placerade går vidare till åttondelsfinal. Alla matcherna i Sveriges grupp kommer att avgöras i Düsseldorf.

– Turkiet, Tyskland och Tjeckien rankar alla högre än oss, men vi har bra spelare och ska komma så väl förberedda vi bara kan för att utmana dem. Grekland och Azerbajdzjan är lägre rankade än oss, men är också starka lag. Vi kommer behöva jobba hårt för att förtjäna goda resultat och det känns som sagt bra att vi kommer sättas på prov direkt, säger Sveriges förbundskapten Lauri Hakala.

Sveriges volleybolldamer kvalificerade sig för årets EM tack vare det historiskt starka resultatet i EM 2021. Där och då var det första gången på 38 år som ett svenskt damlandslag hade lyckats ta sig till ett EM-slutspel i volleyboll.

Väl där tog de sig vidare från gruppen som fjärde lag och i åttondelsfinalen skrällde de stort när de besegrade stornationen Bulgarien i en rafflande femsetare. I kvarten mot Nederländerna tog det stopp, men då var platsen till nästa EM redan säkrad.

REPORTAGE: Isabelle Haak – en familjekär världsstjärna (22/6)

EM-grupperna

Grupp A (spelas i Gent och Bryssel):

Belgien (7), Slovenien (14), Serbien (1), Polen (9), Ukraina (13), Ungern (22).

Grupp B (Monza, Florens, Turin, Verona):

Italien (2), Rumänien (21), Bulgarien (8), Kroatien (12), Bosnien och Hercegovina (16), Schweiz (29).

Grupp C (Düsseldorf):

Tyskland (5), Azerbajdzjan (25), Turkiet (3), Tjeckien (10), Sverige (17), Grekland (18).

Grupp D (Tallinn):

Estland (30), Finland (23), Nederländerna (6), Frankrike (11), Slovakien (15), Spanien (19).

Europaranking inom parentes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.