Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Vid stark stratosfärisk polarvirvel är vädret ofta milt hos oss och vid svag ofta kallare. Det gäller förutsatt att stratosfären och troposfären är sammankopplade. Foto: SVT Design

Stratosfäriska polarvirveln

Uppdaterad
Publicerad

Hur pass stark eller svag den stratosfäriska polarvirveln är kan påverka vad vi får för väder under vintern i stora drag.

Under vintern styrs vädret hos oss framförallt av något som kallas den arktiska oscillationen, AO. När AO har ett positivt värde ligger jetströmmen (en kraftig vind på hög höjd) ofta i ett nordligare läge då det är allmänt lågtrycksbetonat vid nordpolen. När AO är negativ, ligger jetströmmen ofta sydligare till följd av att högtryck dominerar över nordpolen.

Troposfären och stratosfären

Tema vinter

Den del av atmosfären där vi har så gott som allt vårt väder kallas troposfären och sträcker sig upp till cirka 10 km höjd. Ovanför troposfären ligger stratosfären som sträcker sig mellan 10-50 km höjd och det som händer där under vintern kan vara avgörande för det vinterväder vi har.

Polarnatten kyler stratosfären

Vintertid råder polarnatt i området runt nordpolen och detta kyler av hela atmosfären ovanför. I stratosfären innebär avkylningen att den årligt återkommande stratosfäriska polarvirveln förstärks. Ofta kopplas stratosfären och troposfären ihop under vintern så att de påverkar varandra.

Vid stark stratosfärisk polarvirvel blir AO och därmed även nordatlantiska oscillationen, NAO, oftast positiva. Det resluterar i milt vinterväder hos oss. Den kyla som ändå kommer ner berör främst norra Sverige. Bild: SVT Design

Plötslig stratosfärisk uppvärmning

Till och från under vintersäsongen inträffar något som kallas plötslig stratosfärisk uppvärmning (sudden stratospheric warming). När detta sker försvagas den stratosfäriska polarvirveln. Är stratosfären kopplad med troposfären kommer cirkulationen även där att försvagas vilket resulterar i negativ AO. Den nordatlantiska oscillationen, NAO, som till stor del påverkar vädret över Europa, kan också relateras till AO. När AO är positiv brukar ofta NAO också bli positiv och tvärtom. Positiv AO/NAO innebär i regel milt vinterväder hos oss och och vid negativ AO/NAO blir det oftast kallt.

Vid svag stratosfärisk polarvirvel ”släpps kylan ner” från polarområdet då AO och NAO oftast blir negativa. En typisk situation som uppstår är en så kallad ”Grönlandblockering”, vilket är typisk för negativ NAO och ger kallt väder hos oss. Bild: SVT Design

Inte alltid sammankopplade

Stratosfären och troposfären är inte alltid sammankopplade, så i vissa kall kan AO vara positiv (milt hos oss) trots att virveln i stratosfären är svag. På samma sätt kan virveln vara stark i stratosfären, men AO negativ i troposfären till följd av högtrycksbetonat väder vid nordpolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema vinter

Mer i ämnet