Under torsdagen och fredagen väntas temperaturer på 20 till 25 grader. Som varmast väntas det bli i sydost, från Gävleborgs län och över östra delarna av Svealand och Götaland.
– Det är inte omöjligt att temperaturerna kommer upp på 26-27 grader längs Svealands och Götalands ostkust, säger SVT:s meteorolog Emma Härenstam.
Gula varningen: Skyfallsliknande regn
I samband med att värmen drar in, kan det dock förekomma regnskurar på sina håll.
– Det är ett omfattande regnområde från sydväst som kommer beröra hela landet under onsdag och torsdagsdygnet, som rör sig norrut, säger Emma Härenstam.
Under onsdagen har SMHI dessutom utfärdat gula varningar om skyfallsliknande regn i stora delar av Götaland och sydvästra Värmland.
Varningen gäller under onsdagen från klockan 12 till klockan 23. 40-60 millimeter regn kan förekomma under kort tid med åska och även hårda vindbyar. SMHI varnar för att trafiken i områdena kan komma att påverkas.
Kan bli 25 grader i delar av Norrland
Under lördagen väntas något svalare väder i Götaland, medan det på sina håll i Svealand kan bli temperaturer på 26-27 grader.
På söndagen väntas i stället de högsta temperaturerna i Norrlands kustland.
– Det finns ett lågtryck i krokarna som kan hålla nere temperaturen i söder. Det skulle kunna bli 25 grader hela vägen upp till Norrbotten, säger Emma Härenstam.
Det finns även en god chans för att högsommarvärmen hänger kvar under nästa vecka.
– Prognosen är däremot osäker eftersom det är svalare luft på Atlanten som pressar på västerifrån.
Chatta med SVT:s meteorolog om semestervädret
AnneMarie • Hej, jag har mått så gott senaste veckan då det varit svalt väder. Jag måste därför fråga:. blir det chans till lite lagom ostadigt väder framöver?
Närmaste par veckor blir det tidvis ostadigt men varmare väder. Dock inte så varmt som den period vi hade i juni med på flera håll över 30 grader,
Bengt • Varför är vattentemperaturen så låg i Bottenhavet?
Väldigt intressant fråga! Jag har tillsammans med en oceanograf på SMHI kikat på orsaker och det verkar just nu troligtvis bero på så kallad uppvällning. Det råder syd-sydvästvind och har gjort det sedan i fredags. Det innebär att uppvärmt ytvatten pressas österut mot Finland och på den svenska sidan får vi istället upp kallare vatten från djupet.
Karl Gustav Bernadotte • När är vattnet som varmast för att bada i?
Generellt i augusti men badar man havsbad kan man även hålla koll på vindriktning. Blåser det från land ut mot hav, frånlandsvind, sker en så kallad upwelling där kallare vatten tar sig upp till ytan. Gillar du varmt vatten så satsa på dagar med svag vind eller pålandsvind