Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Positiv fas av IOD: Varmt vatten i västra Indiska oceanen, kallt i östra. I anslutning till det varma vattnet blir det mer regn, till det kalla mindre. Foto: SVT Design

Indian ocean dipole – IOD

Uppdaterad
Publicerad

Indian ocean dipole, eller IOD som det förkortas, är ett havs- och väderfenomen i Indiska oceanen. Dess egenskaper kan jämföras med ENSO-fenomenet i Stilla havet (El Niño och La Niña). IOD har delats in i en positiv, negativ och neutral fas – men det är framförallt den positiva och negativa fasen som ger tydlig påverkan på vädret över området kring Indiska oceanen

Positiv IOD

Positiv IOD definieras av att varmare havsvatten koncentreras i västra Indiska oceanen medan kallare koncentreras till östra, runt Indoniesien. På grund av dessa temperaturskillnader uppstår en cirkulation längs med ekvatorn. Luften över det varma havsvattmet hävs, vilket innebär att över bildas fler intensiva regnväder där. Vid positiv IOD kan alltså delar av östra Afrika, liksom Indien och Arabiska halvön med omnejd få fler intensiva regn än normalt. Samtidigt bidrar cirkulationen till att luften sjunker mer över Indoniesen och Austalien och ger färre regnväder där vilket ökar risken för torka.

Storskaliga väderfenomen

Negativ IOD

Vid negativ IOD är det precis tvärtom. Då blir det torrare runt Indien och östra Afrika samtidigt som Indonesien och Australien får mer regn. Cirukaltionen längs med ekvatorn blir också den motsatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storskaliga väderfenomen

Mer i ämnet