Skulle tro att vi alla har lite för höga förhoppningar på det svenska sommarvädret. Kanske är det så att vi inte riktigt vill förstå vad som är normalt utan har en övertro på sol och värme och minns även den varma sommardagar mer än de dagar som inte varit lika gästvänliga. Så om vi då bjuds på normalt sommarväder upplevs det som ”sämre” än det i verkligheten är. Lite så blev det med årets juni. Normal medeltemperatur och något blötare än brukligt gör att det förkommit en del mer eller mindre högljudda klagomål på sommarvädret så här långt. Å andra sidan inser man även att regn också behövs, inte minst efter långvarig torka och de mycket låga grundvattennivåerna som fortsatt råder i stora delar av landet.
Sammanlagt blev det åtta högsommarvarma dagar, de flesta i månadens mitt: Den 8–9, den 14–15 och den 17–20. Högsommarvärme är 25 grader eller mer, och ingen dag har maxtemperaturen i landet stannat under 20-gradersstrecket.
Mer regn än vanligt, och temperaturmässigt nästan helt normalt
Medeltemperaturen blev nära det normala i hela landet. Mestadels skiljer det mindre än en grad. I absoluta tal hade Göteborg varmast i juni med en medeltemperatur på 16,1 grader. Därmed hat-trick, eftersom man toppade även i april och maj. Att Tarfala i norra Lapplandsfjällen med 3,6 grader hade kallast i landet i juni kommer knappast som en överraskning. Näst kallast hade Blåhammaren i Jämtlandsfjällen med 4,9 grader.
Större delen av landet fick en blötare juni än brukligt. Mer än dubbla normalmängden föll i västra Småland och vid Ångermanlandskusten. Redan efter 19 dygn stod det klart att Skagsudde vid Ångermanlandskusten utanför Örnsköldsvik skulle sätta nytt regnrekord för juni, för då passerades 1987 års rekord på 78 mm. Skagsuddes nya regnrekord för juni lyder 110 mm. Det är avsevärt mer än deras normala junimängd på 30 mm i en mätserie som inleddes 1964. Dock bör en liten brasklapp slängas in här: Tidigare fanns en station i Skag, mindre än en kilometer från den nuvarande stationen Skagsudde. För Skag finns observationer för juni under åren 1881–1957, och 1946 föll där 117 mm. I delar av norra Norrland och västra Svealand var juni torrare än brukligt, och lokalt föll där bara hälften av normal regnmängd under månaden.
Solen lyste i grova drag så mycket som brukligt är i juni. Lokal undantag finns, och Tarfala med mätningar sedan 2007 satte nytt solskensrekord med 225 timmar. Deras tidigare rekord var 214 timmar från 2009. Bland de fåtal solskensmätare som finns runtom i vårt vackra land noterades mest sol i Luleå i Norrbotten med preliminärt 370 timmar och minst i Storlien i Jämtlandsfjällen med preliminärt 157 timmar.
Hittills denna säsong har det varit ganska tamt med åska i landet. Visserligen var det betydlig mer åska i juni än i maj, men det hände bara två gånger att det registrerades mer än 500 blixtar per dygn. Den 25 registrerades 857 blixtar följt av den 12 med 845 stycken. Totalt registrerades cirka 4 500 blixtar i juni, vilket är lite för att vara en sommarmånad.
Rekordkall inledning
Junis inledande nätter var extremt kalla. Tarfala noterade 9,2 minusgrader den 2. Det är den lägsta junitemperaturen i landet på hela 110 år. Senast det var kallare än så var nämligen när Vassitjåkko lite längre norrut noterade 12,0 minusgrader den 4 juni 1907. Dessutom är 9,2 minusgrader nytt junirekord för Tarfalas del. Sedan 1996 är den stationen en officiell svensk väderstation, och lägst i juni tidigare var 8,7 minusgrader den 4 juni 1997.
Flera platser hade också sina kallaste juninätter på åtskilliga decennier, exempelvis:
1,1 minusgrader på Sundsvall flygplats den 2 är kallast där sedan 1958,
6,1 minusgrader i Kvikkjokk-Årrenjarka i norra Lapplandsfjällen den 3 är kallast där sedan 1981,
2,0 minusgrader i Östmark-Åsarna i norra Värmland den 1 är kallast där sedan 1982
och 2,3 minusgrader i Karesuando i nordligaste Lappland den 1 är kallast där sedan 1982.
Här har ni månadens lägsta temperatur i de fyra landsdelarna:
I norra Norrland 9,2 minusgrader i Tarfala den 2,
i södra Norrland 5,3 minusgrader i Sylarna i Jämtlandsfjällen den 2,
i Svealand 2,0 minusgrader i Östmark-Åsarna den 1 och i Idre fjäll i norra Dalarna den 2
och i Götaland 2,3 grader (plus i alla fall!) i småländska Målilla den 1.
I Tarfala upplevde man en imponerande oavbruten svit av vinterkalla dygn i slutet av maj och början av juni. Varje enskilt dygn från 24 maj till 5 juni hade medeltemperatur under 0 grader. När det äntligen blev lite varmare så anlände den meteorologiska våren dit på nationaldagen den 6. Tarfala blev därmed med cirka tre veckors marginal sista officiella observationsplats i landet att få meteorologisk vår denna seglivade senvintersäsong.
Mycket snö i fjällen gav sen vårflod
Efter en kylig vår och försommar fanns mycket snö kvar i fjällkedjan i början av månaden. 145 cm i Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen den 1 är landets största snödjup i juni sedan den 1 juni 1997 då det var 158 cm på samma plats. Dessutom är 145 cm det femte största junisnödjupet genom tiderna, och bara 19 cm lägre än det svenska snödjupsrekordet på 164 cm i närliggande Riksgränsen den 1 juni 1906.
Vårfloden i fjällvärlden kom igång sent. I mitten och slutet av juni var flödena höga i övre Torneälven, i Lainioälven, i Vittangiälven, i Kaitumälven, i övre Kalixälven samt i Piteälvens uppströmsområde. Den 29 togs den sista av dessa varningar bort, men ännu är det på många håll i fjällvärlden mer snö kvar än brukligt. Inte så konstigt alls med tanke på att vintern var snörik och följdes av en kylig vår och försommar.
Äntligen värme i norr och regn i söder
Det hade varit en lång och kylig vår och försommar i norra Norrland, så den värme som kom dagarna efter nationaldagen var mycket välkomna. Uppåt 25 grader blev det, och lokalt mer än så. Varmast blev det i Markusvinsa i norra Norrbotten den 9 med 26,3 grader. Det var även månadens högsta temperatur i landet innan tillfällig högsommarvärme nådde in i söder den 17–20.
Samtidigt som värmen dominerade i norr föll regn i massor i söder. Även många som inte gillar regn insåg nog att det var välbehövligt, men var det verkligen nödvändigt att komma just i skolavslutningstider? Men den krassa verkligheten är ju att om det behövs regn så får man vara tacksam att det regnar, oavsett när. Den 6 och 7 föll lokalt över 40 mm i sydväst:
44 mm i Moheda i södra Småland den 6,
51 mm i Källsjö i inre Halland,
49 mm i Linhult i nordligaste Västergötland
och 40 mm i Fotskäl i sydligaste Västergötland den 7.
Det var även blåsigt när regnet svepte in från sydväst den 7. Dels noterade Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge mycket hårda vindbyar på 21 m/s på morgonen den 7. Än kraftigare blev dock sydostvinden i Jämtlandsfjällen, där Blåhammaren noterade månadens enda stormtillfälle med 25 m/s på kvällen den 7. Månadens högst byvind oavsett stationsplacering inträffade också då med 30 m/s på samma plats.
Den meteorologiska sommaren, alltså minst fem dygn på raken med medeltemperatur över 10 grader varje enskilt dygn, avancerade upp över resterande delar av västra och norra Norrland den 6–7. Därefter har det varit i stort sett stopp, så fortsatt har stora delar av fjällkedjan per definition meteorologisk vår nu när juni går över i juli.
Regnrekord vid Ångermanlandskusten
Även den 11 föll mycket regn i delar av Götaland, lokalt över 30 mm. Dagen därpå fick sedan främst Ångermanlandskusten en rotblöta av det häftigare slaget. 52 mm i Skagsudde den 12 är nytt dygnsnederbördsrekord för deras del i juni. Som tidigare nämnts i denna krönika får man där normalt 30 mm under hela juni, vilket gör att 39 mm klockan 8–20 och ytterligare 13 mm efter klockan 20 fram till klockan 8 den 13 minst sagt imponerar. Deras tidigare dygnsnederbördrekord för juni var ”bara” 29 mm.
Skyfall och högsommarvärme
Den 16 föll mycket regn i delar av västra och södra Götaland, och åter föll över 40 mm på ett dygn:
46 mm i Lysekil vid Bohuskusten den 16
och 43 mm i Kosta i södra Småland den 16.
Regnet började redan under natten, men allt regn före klockan 8 på morgonen den 16 räknas till nederbördsdygnet den 15. Summerar man hela regnet fick Lysekil 68 mm. Först 22 mm fram till klockan 8 på morgonen den 16, och sedan ovan angivna 46 mm. Enligt trovärdiga privata mätningar från Skalhamn norr om Lysekil föll än mer. Där fick man hela 108 mm på bara 15 timmar under natten och dagen den 16, så inte undra på att lokala översvämningar följde i trakterna.
Därefter tog tillfällig värme över i söder med fyra högsommarvarma dagar på raken den 17–20, inkluderat månadens varmaste dag. Här är junis högsta temperatur i de olika landsdelarna:
I Götaland 28,0 grader i Oskarshamn i Småland den 18 och på Kalmar flygplats i Småland den 19,
i Svealand 27,3 grader i Uppsala den 18,
i södra Norrland 25,1 grader i Hudiksvall i Hälsingland den 14
och i norra Norrland redan nämnda 26,3 grader i Markusvinsa den 9.
Årets hittills högsta temperatur däremot är fortsatt från maj, och det är bara i norra Norrland som det noterades högre temperatur i juni än i maj.
I samband med regn- och åskskurar den 20 uppmättes månadens kraftigaste byvindar över land. Byvinden toppade på sena eftermiddagen med mycket hårda vindbyar på 22 m/s i Gävle i Gästrikland, och Sala i Västmanland noterades 21 m/s.
Ostadig och sval midsommar
Midsommarvädret blev efterhand en allt ostadigare historia med regn och skurar som svängde in från sydväst och under förstärkning letade sig österut och norrut över landet. På midsommarafton, som i år inträffade på ”rätt” dag den 23, kom de kraftigaste skurarna i Götaland. Det soligaste vädret hade man längs hela ostkusten under inledningen av dagen och maximitemperaturen nådde över 20 grader från Hälsingland och söderut.
Här några topp- och bottennoteringar för midsommarafton den 23:
Varmast: 22,9 grader i Ullared i inre Halland.
Kallast: –1,1 grad i Börtnan i södra Jämtland.
Mest regn klockan 08–20: 20 mm i Markaryd i sydligaste Småland.
Mest regn under dygnet (fram till midsommardagen klockan 08): 24 mm i Markaryd.
Här motsvarande topp- och bottennoteringar för midsommardagen den 24:
Varmast: 22,3 grader i Gladhammar sydväst om Västervik i Småland.
Kallast: 1,1 grad i Parkalompolo i nordligaste Norrbotten.
Mest regn klockan 08–20: 32 mm i Härnösand i Ångermanland.
Mest regn under dygnet: 35 mm i Lövberga i norra Jämtland.
Till midsommardagen den 24 var det ett rätt utbrett och delvis kraftigt regn som stannade upp över mellersta Norrland. I Götaland sprack det upp igen efter midsommaraftonens regn och skurar, men det kändes dock inte så varmt som termometern med tanke på den friskt byig västvind med passerande skurar som rådde. Det kan min kollega Nils Holmqvist intyga på plats i verkligheten mitt i Götaland den dagen.
Trevande värme
Även under månadens avslutande dagar var det lite skralt med värmen i landet. Mestadels handlade det om kallare än normalt under månadens avslutande tredjedel. Kraftiga skurar snurrade upp från Polen mot sydöstra Götaland den 29–30, och mest med 20–40 mm föll på Öland och vid Smålandskusten. Två platser fick till och med mer än 40 mm:
48 mm i Skedemosse mitt mellersta Öland den 29
och 43 mm i Mönsterås vid Smålandskusten strax norr om Kalmar den 30.
Dessutom var det rejält byig vind i samband med regnskurarna den 29–30. Inga varningsnivåer, men byvindar på uppåt 20 m/s var ändå tillräckligt för att enstaka träd skulle knäckas och fällas. Eftersom lövverket skapar ett effektivt vindfång krävs det inte lika kraftiga byvindar för att fälla och knäcka träd så här års jämfört med när träden är kala. Den 30 ställdes också en del färjeavgångar in mellan Gotland och fastlandet på grund av grov sjö i den hårda vinden på Gotska sjön.
Med skurar och blåst i söder och strålande sommarväder i norr säger vi nu tack till juni och hälsar juli välkommen. En månad som många säkerligen vill ska bjuda på betydligt varmare och torrare väder.