Väderchatt
Christer • Godmorgon! Läser i tidningen att det är ett riktigt oväder på gång p Kanarieöarna. Eftersom min fru är där, så undrar jag om ni vet hur det utvecklar sig?
Ser ut att kunna bli ganska blåsig och regnigt under dagen. Värst kommer det bli på ön Santa Ceuz där vindbyarna kan nå upp mot 30 m/s fram till typ 16-17 idag. På de andra öarna är det vindbyar upp mot 25 m/s och ju längre österut desto längre håller vinden isig. Från ikväll lugnar läget ner sig igen.
mvh
Pererik
Väder- och klimattärningen • Kan man säga att vi både har en väderförändring och en klimatförändring nu? Tänker på er väder- och klimattärning i filmen på Vädersidan och hur man räknar där.
Du kan tänka såhär, lite enkelt beskrivet. För att räkna fram det klimat som råder måste du ta medelvärdet av vädret över lång tid. Perioder om 30 år brukar vara standard för att identifiera variationer i klimatet.
Eftersom vädret är det som skiftar från dag till dag i själva klimatsystemet så är det självklart att något i det också förändras. Men vad som förändras kan vara olika saker. Storskaliga vädermönster kan skifta i beteende över långa perioder och allt behöver inte hänga ihop med svängningar i klimatet.
I vilket fall är ett tydligt exempel att vintrarna blivit mildare som en följd av det varmare klimatet här i norra Europa. Det varmare klimatet innebär alltså att vi oftare har milt väder på vintern än kallt väder. En forskningsrapport som går lite djupare i det här sammanhanget visar dock på något intressant. Det är framförallt i de storskaliga situationerna som vanligtvis associeras med kallt väder som förändringen verkar vara som störst. En konsekvens av detta skulle kunna vara att det i södra Sverige blir svårare att få snö, eftersom luftmassan blir något för varm. I ett lite kallare klimat hade det varit snö i stället i samma väderläge.
”Lagomväder” • Kommer vårt ”lagomväder”att försvinna? Nu när medelvärdet på vädret ökar?
Det kommer alltid finnas ett medelvärde som vädret naturligt varierar kring. Det är ju det som är klimat. Sedan kan man ju tänka sig att vädret varierar mer än tidigare i en allt varmare värld.
Men vad som är ”lagom väder” för dig kanske inte är det för andra?
Lantbrukare • 15 mm sedan nyår i Kalmar. När kommer regnet?. Har ni planer på att återuppta era lån/säsongsprognoser?. Dom saknas och var väldigt uppskattade i lantbrukskretsar.
Som prognosen ser ut just nu smiter påskens regn nästan eller helt förbi Kalmar.
En sommaröversikt är tänkt att publiceras i månadsskiftet maj–juni. Mer osäkert om det blir någon månadsöversikt för maj.
Påskharen • Tack för svar! En liten kluring till. Kan man säga att det fanns väder innan syret? Om det inte fanns syre, vad bestod molnen av is å fall och vad regnade ner?
Vet inte om man kalla det för väder i den atmosfär av gaser som Tellus ”föddes” med, eller för den delen vad andra planeter har i dag.
Snoken • Ah! Det blev ju en solig skärtorsdag här i Peking (Norrköping). Ni sa att det skulle bli dimmoln. Varför är det så svårt att prognosera dimma och dimmoln?
Alltid svårt att veta hur mycket fukt det finns och därmed hur snabbt och om solen har möjlighet att ”bränna bort” all dimma eller ej, inte minst vid kuster och det ligger på med dimma från hav.
Såsom i dag, för se på satellitbilder hur dimman berört delar av Östersjölandskapen i dag (extern länk): https://www.smhi.se/vader/radar-och-satellit/satellit/q/norden
Blåsten och regnet på småöarna? • På UR Play, SVT har jag tittat på ”Brittiska små öar” Spännande! Men det fanns inte många träd! Hur pass blåsigt och regnigt kan det bli där?
Ni brukar ju också tala om att mycket av vädret kommer just från det hållet.
Ja, de brittiska öarna ligger utsatt för vädersystem från Atlanten, så det kan regna och blåsa rejält där.
Hittade en sida med väderrekord för Storbritannien (extern länk): https://www.metoffice.gov.uk/research/climate/maps-and-data/uk-climate-extremes
Bert • Har det någon gång hänt sedan mätningarna startade att vi haft en vinter som varit så kall att hela Östersjön frusit till is?
Havsis är egentligen en fråga för en oceanograf, inte en meteorolog.
Vet inte om exakt hela Östersjön varit frusen exakt samtidigt någon gång. Men såväl under 1980-talets kalla vintrar som under krigsvintrarna var nästan hela Östersjön istäckt enligt dessa två artiklar jag hittat hos SMHI (externa länkar):
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/oceanografi/is-till-havs/isforhallanden-i-ostersjon
https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/maximal-havsisutbredning
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.