Väderchatt
Väder- och klimattärningen • Kan man säga att vi både har en väderförändring och en klimatförändring nu? Tänker på er väder- och klimattärning i filmen på Vädersidan och hur man räknar där.
Du kan tänka såhär, lite enkelt beskrivet. För att räkna fram det klimat som råder måste du ta medelvärdet av vädret över lång tid. Perioder om 30 år brukar vara standard för att identifiera variationer i klimatet.
Eftersom vädret är det som skiftar från dag till dag i själva klimatsystemet så är det självklart att något i det också förändras. Men vad som förändras kan vara olika saker. Storskaliga vädermönster kan skifta i beteende över långa perioder och allt behöver inte hänga ihop med svängningar i klimatet.
I vilket fall är ett tydligt exempel att vintrarna blivit mildare som en följd av det varmare klimatet här i norra Europa. Det varmare klimatet innebär alltså att vi oftare har milt väder på vintern än kallt väder. En forskningsrapport som går lite djupare i det här sammanhanget visar dock på något intressant. Det är framförallt i de storskaliga situationerna som vanligtvis associeras med kallt väder som förändringen verkar vara som störst. En konsekvens av detta skulle kunna vara att det i södra Sverige blir svårare att få snö, eftersom luftmassan blir något för varm. I ett lite kallare klimat hade det varit snö i stället i samma väderläge.
Klimatförändringar i Sverige 105 intressanta artiklar med bilder • På er Vädersida under filmen ”Väder- och klimattärningen” finns det många artiklar om klimatförändringar i Sverige. Där vi får inblickar hur det ser ut i hela landet när klimatet förändras. Men det är svårt att hitta dit. Det var många länktryckningar bort och jag hamnade där av en slump. Kanske är fler intresserade? Så kanske skulle det gå att länka till ”Klimatförändringar i Sverige” där det finns 105 intressanta artiklar att läsa med bilder till.
Kul du diggar sidan. Tror det är Pererik som har skött om just den biten.
Italia! • Vad beror de plötsliga översvämningarna i Italien på?
Det är nog en kombination av fler saker. Något form av höjdlågtryck som också får energi av den varma och fuktiga luften i öst. Sen är det ju bergigt i Alperna såklart och det häver luften. Därför blir det inte lika illa när lågtrycket kommer bort till oss. Men det kan ändå bli flera tiotal mm här.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.