Väderchatt
Richard • Det här lågtrycket som kommer upp från kontinenten under fredagen ser ut att gör en U-sväng över Baltikum och Östersjön. I en del modeller tycks snöfallet nå in ända in över östra Götaland. Knepig bana eller hur? Kan det utvecklas till ett oväder?
Hej Richard
Ja, för Gotland blir det oväder. Troligen också för Öland och möjligen längs Götalandskusten, men det är mer osäkert.
mvh
Pererik
Mårten • Hej! Jag bor i Skåne utanför Ystad och älskar vidderna och landskapet. Man är uppväxt med att det alltid blåser i Skåne för att det är så öppna landskap. Det är givetvis delvis sant men Skånes läge och storlek måste väl rimligtvis vara huvudorsaken? T.ex. så kan väl havsbrisen nå stora delar då Skåne endast är ca 10 mil brett? Dessutom är väl gränsen till kontinentalväderzonen avgörande för lågtryckspassager västerifrån?
Hej Mårten
Hej! Du har helt rätt – Skånes läge och storlek är avgörande för de karaktäristiska vindarna. Havsbrisen kan nå stora delar av landskapet, eftersom Skåne är omgivet av hav och bara cirka 10 mil brett. Dessutom påverkar gränsen mellan kust- och kontinentalväderzonen, vilket gör att lågtryck och vädersystem från Atlanten ofta passerar över området. De öppna landskapen gör att vinden känns starkare, eftersom det finns färre hinder som bromsar den.
mvh
Pererik
Ulrika • Varför brinner det så mycket i Kalifornien just nu? Är bränderna orsakade av klimatförändringen?
Hej Ulrika
Bränderna i Kalifornien beror på torka, höga temperaturer, starka vindar och torr växtlighet, vilket förvärras av klimatförändringen. Mänsklig aktivitet och bristande skogshantering bidrar också.
mvh
Pererik
Evighetskemikalierena i regnet? Hur kommer de dit? • I dag läste jag om PFAS, evighetskemikalierna som en del kallar det för. Mycket ledsam läsning om flickan som fått det genom mamman i tidig ålder. Kanske vi får börja samla ihop regnvattnet innan det når marken? För där finns det förhoppningsvis inga evighetskemikalier som PFAS? Men naturskyddsföreningen skriver att det finns i regnet också.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/lovis-8-foddes-forgiftad-tva-ar-efter-pfas-skandalen-far-ersattning
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/vad-ar-pfas/
"Evighetskemikalierna PFAS finns idag lite överallt: i isbjörnarna i Arktis, i vårt dricksvatten, i sjöar, regnvatten, dricksvatten och i våra kroppar."
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/pfas-poly-och-perfluorerade-alkylsubstanser
Så inte ens regnet är fritt från PFAS skriver naturskyddsföreningen? Hur kommer PFAS in i våra regndroppar undrar jag.
Hej
PFAS kommer in i regndroppar genom att ämnena avdunstar från mark och vatten eller släpps ut i luften via industrier. De binds till luftpartiklar eller stannar i gasform och tas upp i atmosfären. När vattenånga kondenserar till regndroppar, följer PFAS med.
mvh
Pererik
Komplicerade saker! • Hej! För någon dag sedan hade ni skrivit lite extra om SSW högst upp till oss alla. Det är borta nu. Kan det komma tillbaka tror ni?Tänkte läsa det igen. Det var så bra skrivit. Brukar ibland läsa komplicerade saker igen. Och ofta förstår jag lite mer då.
Hej
Du kan gå in på vår hemsida och läsa om SSW där istället.
https://www.svt.se/vader/sudden-stratospheric-warming
mvh
Pererik
Maria • Imorgon vid 16 tiden så ska jag åka tåg mellan Stockholm-Nyköping och undrar om det finns några tecken på att det ska bli väder som kan påverka tågtrafiken?
Hej Maria
Det är ett djupt lågtryck som kommer snurra runt på Östersjön med krafiga vindar och snö/blötsnö. I nuläget pekar prognosen på den del vind och snö längs sträckan, men det ser inte så pass allvarligt att det skulle bli några problem. Men lågtryckets bana är lite osäkert så håll koll på väderprognosen.
mvh
Pererik
C. • Om ena halvan av en månad är kall och den andra mild och de tar ut varandra då blir det normaltemperatur. Men inte helsicke visar det nåt om hur vädret varit?
Är ju ytterst sällan liknande väder en hel månad, så gör man sammanställningar för månader och år kommer en del svängningar "försvinna" när man tar ett genomsnitt över tid. Så är det givetvis.
Då kan det vara bra att komplettera snittemperaturen med exempelvis temperaturavvikelse dag för dag , vilket du kan hitta här (extern länk): https://www.smhi.se/data/meteorologi/dygnskartor/temperatur/2025/januari/
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.