Väderchatt
Johan M. • @Frågvisa Lisa från en rymdnörd:
Nej, det är inte 2000 grader i termosfären och nej, ISS finns inte där. Den flyger på cirka 400 kms höjd i Low Earth Orbit med en inklination på cirka 56 grader. Det finns flera sätt att räkna ut var rymden börjar men den vanligaste är 100 km upp. Där kan det vara (nu tar jag siffrorna ur huvudet.) mellan plus 200 grader i solen och minus 200 grader i skuggan. Extremt, men inga 2000 grader.
Däremot kan en värmesköld uppleva cirka 2000 graders värme när ett rymdskepp återinträder i atmosfären- tex en av SpaceX crew dragon kapslar. Men det är bara under mycket kort tid och värmeskölden är byggd för att klara det.
Så nej, satteliterna brinner inte uop - I varje fall inte så länge de håller sig i sin bana.
Med det sagt är jag osäker på huruvida man kan se ISS från Sverige då vi ligger så långt norrut. Möjligen om du bor långt söderut och tittar mot syd. Det finns websidor där du kan följa ISS bana runt jorden om du vill.
Jag har själv dålig koll på detta, så jag står över att kommentera och släpper fram Johans inlägg. Kul att ni skriver till varandra!
☔️☃️☔️⛄️☔️⛄️ • Hur vet ni om det kan bli regn, snöblandat regn eller snö?
Merparten av all nederbörd börjar som snö eller is eftersom det under stora delar av året råder minusgrader där nederbörden bildas uppe i luften.
Sedan hänger det på temperaturen i olika luftlager på väg ner mot marken om nederbörden hinner smälta (regn), delvis (blötsnö) eller inte (snö).
Vi meteorologer är därför extra intresserade av hur temperaturen väntas vara på cirka 1500 meters höjd, för det ger en bra signal till om det blir regn eller snö när nederbörden når marken.
Undrar • Hur räknas regn? Är det under ett helt dygn?
Man kan mäta nederbördsmängd på olika tidskalor (alltifrån en minut och längre), men när man summerar så är det oftast dygnsnederbörd som används, vilket är allt som faller från en morgon till nästa.
Nederbörds- och temperaturdygnet skiljer sig därmed åt: https://www.svt.se/vader/olika-temperatur-och-nederbordsdygn
Bappe • Hur länge håller sig den här kalla luftmassan som vi har nu? Länge hoppas jag, gillar ej värme. Jag hoppas på en sval sommar också efter den klena vintern som vi haft.
Varmare luft kan nå in över Sverige i början av nästa vecka. Men osäkert än, så följ här hur väderprognosen utvecklas framöver: https://www.svt.se/vader/vader-idag
tobbe • Jag har alltid uppskattat era säsongsprognoser och undrar om det kommer någon innan sommarn? Förstår att de är svåra att göra för det är alltid mycket osäkerhet när en försöker se så långt fram, men gillar dem ändå. Fint att ha nått att gå och grynna på.
Ja, det är tänkt en översikt för sommarmånaderna. Kommer troligen i slutet av maj.
Har självaste Rymdstyrelsen fel? • Termosfären börjar strax ovanför mesosfären och sträcker sig runt 600 kilometer upp.
Ordet termo betyder värme, och kommer från att lagret kan nå temperaturer på upp till 2 482 grader. Om du skulle vistas i termosfären skulle du dock snabbt bli kall, eftersom det inte finns tillräckligt med gasmolekyler för att överföra värmen till dig. Det betyder också att det inte finns tillräckligt med molekyler för ljudvågor att färdas.
Det är i termosfären den internationella rymdstationen (ISS) befinner sig, tillsammans med de satelliter som har en låg omloppsbana runt jorden.
Källa: Rymdstyrelsen
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.