• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Varför • Finns det ingen chans för högtryck nästa vecka ochxå 😕

Under nästa vecka väntas mer lågtrycksbetonat väder och svalare.
https://www.svt.se/vader/vader-idag

Nadja • Hej! Vid ett tillfälle när jag tittade upp mot himlen såg jag moln som rörde sig i olika riktningar. Låga moln drev norrut, lite högre moln som gick mot öster och så höga moln som gick i motsatt riktning från norr till söder. Hur är det möjligt?

Hej Nadja
Det du observerade beror på att vindar kan blåsa i olika riktningar på olika höjder i atmosfären. Detta kallas för vindskjuvning. Atmosfären är uppdelad i olika lager, och varje lager kan påverkas av olika trycksystem och temperaturförhållanden.

Låga moln påverkas ofta av marknära vindar, medan högre moln kan påverkas av jetströmmar eller andra atmosfäriska strömmar. Dessa skillnader i vindriktning och hastighet på olika höjder kan leda till att moln rör sig i olika riktningar, precis som du såg.

mvh
Pererik

Taffel Raffel • Hej! Finns det någon plats i Sverige där man kan se ett liknande väderfenomen som den så kallade "Duken" på Taffelberget vid Kapstaden?

Hej Taffel Raffel
I Sverige kan du ibland se molnformationer som liknar Taffelbergets "duk" på berg och höga åsar, särskilt vid inversioner eller när fuktig luft kyls av när den tvingas upp över en höjd. Ett par exempel är Åreskutan i Jämtland och Kebnekaise-massivet i Lappland, där moln kan svepa över topparna under rätt förhållanden. Dessa formationer är dock inte lika spektakulära eller regelbundna som de vid Taffelberget.
mvh
Pererik

Magnus • Hej har en fråga . På riksväderkartor på svt väder finns inte vindar med m/s med ibland vindriktning bara men inte alltid . Varför är det så ? När det i svtlokaltv är vindar med riktning och m/s ? Är ju skoj få veta hur mycket det kommer blåsa .

Hej Magnus! Sant, vi har vindhastighet på lokalvädret och när vi zoomar in på södra resp norra Sverige i våra rikssändningar. Men när vi visar hela Skandinavien så blir det lite för trångt på kartan med vindhastighet. Vi vill inte göra det för rörigt. Vi ser dock över vår grafik hela tiden, tar med din synpunkt.

Anders Öberg • Hej!
22,4 grader varmt den 19 september hör ju inte till vanligheterna direkt.
Nu strömmar återigen kyligare luft ner redan under fredagen.
Men att temperaturen ligger på knappt 18 grader kl 21, så här sent på säsongen måste var extremt ovanligt här i Luleå.
Med tanke på breddgraden.
Mvh Anders

Hej Anders! Vet inte hur ovanligt det är, men nog är det varmare än normalt.

Krister • Hej
Boris har ju släppt ner mycket vatten. Har man en aning om hur mycket ett oväder kan innehålla?

Hej Krister! Med kraftiga oväder som ger stora regnmängder sker det vanligen en kontinuerlig tillförsel av vattenånga till systemet. Det är alltså inte så att ett oväder bär på allt vatten från början. Det som var exceptionellt med Boris var att ovädret låg stilla över ett och samma område under flera dagar. Det tillfördes hela tiden vattenånga och energi till systemet och det regnade mycket på ett och samma område.

Nina • Hej
I morse när jag skulle till jobbet så var det dimma och solen hade precis gått upp. På himlen så var det som en regnbåge men av moln. Har aldrig sett det förut. Vad beror det på?

Om den var vit då handlar det om dimbågen. Dimbågen är delvis samma fenomen som regnbågen. Regnbågen uppstår i regndroppar och dimbågen bildas däremot i små moln- eller dimdroppar.

https://www.svt.se/vader/dimbage

Wille Vingmutter • Hej! Hur påverkar vädret brott och brottsfrekvens? Blir vi mer våldsbenägna när temperaturen stiger? Blir buset påverkade av djupa lågtryck och flyttar inomhus? Kan det vara värt ett samarbete mellan vädertjänst och polisen om hur man utnyttjar sina resurser?

Intressant tanke, jag har inte hört om någon sådan koppling men det kanske finns.

Britta Röcklinger • Reser flera gånger per år utomlands till olika platser. Tittar ibland på deras tv-nyheter och alla eller iaf nästan alla visar världs-väder. Undrar nu varför SVT aldrig som rutin visar världsmästerskap??

Det är ett bra förslag, om vi får er tid i TV kanske vi kan visa fler världsdelar.

Filip • Hej,
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för er som meteorologer på SVT? Det hade varit kul att få ett inslag i form av filmklipp om hur en dag kan se ut för er. Tack för det viktiga arbete ni gör.

Hej Filip! Vi hade ett gig med Musikhjälpen och jag tror det spelades in. Osäker var det går att hitta.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/meteorolog-for-en-dag

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.