Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Grafik som visar höstdagjämning, vintersolstånd, vårdagjämning och sommarsolstånd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid höstdagjämningen är natt och dag ungefär lika långa eftersom solen står rakt över ekvatorn och på så sätt lyser lika mycket på södra som norra halvklotet. Foto: SVT Grafik

Höstdagjämning

Uppdaterad
Publicerad

Exakt klockan 14.43.36 söndagen den 22 september inträffar 2024 års höstdagjämning. Dag och natt är då ungefär lika långa.

Vid höstdagjämningen är natt och dag ungefär lika långa. Och kanske framför allt, dagen är lika lång över hela jorden, vilket skänker en härlig känsla av gemenskap.

Höstdagjämning är kanske enklast att förstå om man ser på jorden och solen i ett perspektiv från rymden såsom bilden visar. Under vintern lutar norra halvklotet bort från solen och vi har då på norra halvklotet längre nätter och kortare dagar. Under sommaren är det tvärtom. Då lutar norra halvklotet mot solen och vi får istället längre dagar och kortare nätter. Vid höstdagjämning lutar norra halvklotet varken bort eller mot solen och därför är dag och natt ungefär lika långa.

Att natt och dag är lika långa är dock en sanning med modifikation. Eftersom solens strålar bryts och sprids i atmosfären når solens strålar lite över halva jordklotet på en gång, så därför är dagen något längre än natten. Dagen blir också längre än natten eftersom man räknar solnedgången som när hela solskivan nått under horisonten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema höst

Mer i ämnet