Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Många solar i dag! • Det blev i alla fall många solar i dag. Och det var inte ett aprilskämt!

Vi vågar inte skämta om vädret. Solen lär dock få sällskap av slöjmoln.

Toker • Varför säger man "väderlek"? Leker vädergudarna med oss?

På SMHI:s kunskapsbank går det att läsa följande:
Väderlek - fornsvenska vädherleker - är ett inhemskt och nordiskt ord, som återfinns i handskrifter redan i slutet av 1300-talet, i almanackan såsom wäderleek 1629. Ordet betydde ursprungligen vindrörelser. Ändelsen -lek är densamma som i kärlek.

Kanske något boktips till sommarens hängmatta att få framöver? • Jag tycker det skulle vara intressant med boktips om väder. Ni berättade om tidiga väderobservationer från 1700-talet i TV häromdagen. Läst vidare om det nu, spännande!

Hej! Kul du gillade den delen.
Annars har jag inte läst tillräckligt många väderböcker för att tipsa om någon specifik.

Susanne • När kommer det nåt regn i östra Svealand?? Den här torra, dammiga våren är hemsk för en astmatiker. Ser ni något tecken för lite mer fuktigare luft längre fram?

Nej dessvärre är det väldigt torrt nu och inget ordentligt regn i sikte.

”Vi hade iallafall tur med vädret”? • Inga tomater, ingen odling men mycket sol så kanske det blir i år. Beror det nya vädret också på en förändring av klimatet?

Det är svårt att veta med säkerhet. Krävs att modeller kan visa på att vädret vi har inte skulle vara troligt ifall man "plockar ut" klimatförändringen ur modellerna.

R. • @Johan M. Jag såg utslagna knoppar på buskar när det var en mild vinter för ett par år sedan. Det verkar bli allt vanligare och mycket tyder på att växtligheten anpassar sig snabbare till mildare vintrar och tidiga vårar än många djur och flyttfåglar gör.

Kompost behöver vatten • Mina löv sprider jag ut på gräset och låter gräsklipparen göra dem till mindre bitar. En del får vara kvar på gräset och en del hamnar i komposten. Det gör att det går lite fortare att få jord eftersom gräsklipparen har hjälpt till lite. Ibland måste man även hjälpa till med en hink vatten när regn uteblir.

Tänk om … • Vi kunde få veta lite mer om allt som det pratas om här?

Hej! Hur menar du?

Johan M. • Jag såg till min häpnad att vi redan är inne i lövsprickningen här i Stockholm.

Visst är det ovanligt tidigt att man ser knopoarna brista - Eller är det vanligt år när det blir en period med vårvärme i slutet av mars o början av april?

Avstannar detta nu?

Hej Johan
Det är en spännande fråga som jag som meteorolog tyvärr inte kan svara på. Träd och växter är inte min starka sida.
mvh
Pererik

Varför? • En vinter utan snö och en vår och kanske till och med en sommar utan regn. Varför kommer det inget från himlen längre?

Hej
Det beror på var luften hämtas och tyvärr har det inte varit från ett gynnsamt håll senaste halvåret.
mvh
Pererik

Undrar varför • Vet man varför det har kommit så lite snö och även regn i år? Jag odlar och därför viktigt med regn lite då och då.

Hej
Det har varit torrt under många månader, förutom i januari som gav var blöt. Förstår att du vill ha en ordentlig förklaring och ber om ursäkt för det tämligen tråkiga svaret. Det beror på variationerna i vädret från år till år.
mvh
Pererik

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.