Väderchatt
Linsmoln • Dessa fantastiska linsmoln som man har sett i Härnösand har en märklig form! Så många lager? Ser ut som en klassisk gammal rispapperslampa som man hade i taket när man var ung. Kan man kalla dessa för Lenticularis Oryza månne? ; )
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/se-de-ovanliga-linsmolnen-som-prydde-himlen-i-harnosand
Hej,
Linsmoln, eller altocumulus lenticularis, är verkligen fascinerande med sina lager och unika former. Du har rätt att de ofta liknar klassiska rispapperslampor med sina skiktade utseenden. Håller med om att namnet "Lenticularis Oryza" skulle vara ett roligt och underfundigt beskrivande namn.
mvh
Pererik Åberg
Jean Lindberg • Klimatet klarar sig bra på egen hand, ja det blir varmare oavsett vad vi gör och inte gör, om Sverige når klimatmålen eller inte blir inte mätbart vid sekelskiftet säger Elsa Widding det är bra att förstå det tillägger hon, och jag tror på henne.
Hej,
Klimatförändringar är ett komplext ämne, och det finns en bred vetenskaplig konsensus om att mänsklig aktivitet påverkar klimatet. Det är viktigt att fortsätta följa den vetenskapliga forskningen och ta del av olika perspektiv.
Mvh
Pererik
Min grönsaksodling om 5 och 10 år? • Går det att räkna på klimatförändringar? Då skulle jag gärna vilja veta hur det kan komma att bli med min grönsaksodling i Norrtäljetrakten om 5 och 10 år. Hur regn och sol kan väntas bli där? Går det att räkna på det?
Generellt sett tyder många modeller på att vi kan se ett varmare klimat med mer extremt väder framöver. Detta kan innebära både längre perioder av torka och kraftigare nederbörd, så det är bra att vara förberedd. För din grönsaksodling kan det vara värdefullt att följa klimatrapporter och rådfråga experter inom jordbruk och klimat. Att använda anpassade odlingsmetoder och välja grödor som är mer motståndskraftiga mot klimatförändringar kan också vara smarta strategier för att säkerställa en bra skörd.
Hefaistos Johansson • Jag har hört att aska från ett vulkanutbrott inte kan spridas från exempelvis södra halvklotet till norra på grund av passadvindarna som förekommer i tropikerna kring ekvatorn. För att askan ska kunna sprida sig förbi denna barriär krävs att askmolnet har brutit igenom tropopausen och in i stratosfären. Stämmer det?
Ja, det stämmer delvis. Aska från ett vulkanutbrott kan spridas över stora avstånd, men passadvindarna kring ekvatorn kan påverka spridningen av askan. Dessa vindar blåser generellt från öst till väst i tropikerna och kan skapa en barriär för askmoln som försöker sprida sig mellan de två hemisfärerna. För att askan ska kunna nå den norra halvklotet från ett vulkanutbrott på det södra halvklotet, behöver askmolnet i många fall nå stratosfären och bryta igenom tropopausen. När detta sker kan det påverkas av de mer komplexa vindmönstren i stratosfären, vilket gör det möjligt för askan att spridas längre bort.
Max • Vad betyder egentligen med baroklinsk instabilitet?
Baroklin instabilitet är en drivande mekanism bakom lågtrycksbildning. I en baroklin atmosfär är luftens densitet beroende av både tryck och temperatur, vilket innebär att isobarer och isotermer inte är parallella. Kalla och varma luftmassor avskiljs då ofta av tydliga fronter. I en barotrop atmosfär däremot beror densiteten enbart på trycket, vilket gör att isobarer och isotermer är parallella.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.