Väderchatt
Odlingssäsongen börjar nu! Kanske kan vi få följa med bonden och andelsodlarna på deras odlingsresa? • I går visades ett andelsjordbruk där alla som bodde runt omkring kunde vara med. Inspirerande! Men det var alldeles för kort likaså var det med bonden som arbetade med kretslopp på sin gård som vi fick se någon dag tidigare. Det var många tankar kring djuren, odling, miljö och väder. Hoppas att vi kommer att få träffa bonden och andelsjordbrukarna fler gånger nu under våren och sommaren. Eftersom fler kan vara intresserade av andelsjordbruk och till och med kanske bli inspirerade att starta egna så kanske ni kan göra en länk till det? Med ett par stövlar på fötterna så kanske ni skulle kunna vara med och följa odlingen och prata om vädret kring det?
Antar att det är detta reportage du menar: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/smaskalig-odling-framgangsrecept-i-ljusnarsberg
Anna • Hej!
Jag undrar hur meteorologer vet hur länge och hur mycket det ska regna?
Om man tex vet att ett regnmoln närmar sig västkusten, hur förstår man hur mycket och länge det kommer regna?
Dvs när är vattenmängden som finns i molnet slut?
Lite kort: Vi stödjer våra prognoser på fysikaliska datamodeller som beräknar hur vädret ska utvecklas från ett givet startläge.
Det startläget får man genom att smala in mängder av observationer (via satelliter, radar, markobservationer, sonderingar m.m.) som ger en bild av hur fukt, temperatur, tryck och vind varierar i hela atmosfären. Ju bättre man lyckas fånga startläget bäst desto säkrare kan en prognos bli när datamodellerna räknar på det fysikaliska skeendet som sker.
Eftersom startläget alltid förändras när ny information tillkommer kan nästa nya prognos för ett visst dygn ändras ju närmare man kommer det dygnet.
Moln som regnar? • Det kommer inte regn från alla moln får vi veta här. Därför undrar jag om det går att se genom att titta upp på himlen vilka moln som regnar.
Ju mer moln- och regndroppar det finns i ett moln desto större sannolikhet för regn. Så en enkel grundregel som fungerar relativt bra är ett mörkt moln ger regn med ett ljust moln inte gör det.
Oliver • Vad är den lägsta temperaturen där det är möjligt för intensivt snöfall? Finns det någon specifik gräns? Ibland brukar jag undra om det kan snöa kraftigt i till exempel 40 minusgrader med rätt förutsättningar, men det tror jag knappast är möjligt om jag får göra en gissning.
Ju kallare det är desto mindre sannolikt för kraftigt snöfall, men det finns ingen specifik gräns.
Johan M. • Är risken att det blir en blöt sommar efter en så här torr vår större än annars?
Samlar atmosfären på sig vatten som regnar ur senare när det är torrt eller regnar det ur sig på annat håll istället?
Nej, för om det är torrt på en del ställen är det samtidigt blött på andra ställen i världen.
Patrick • Hej! Finns det några tankegångar om den kommande sommaren? Jag bor i Norrköping, och förra sommaren väcker inte till livs några muntrare minnen precis ☹️. Enligt SMHI så föll totalt 305 mm sommaren 2024 över Norrköping med omnejd. Tydligen en av de regnigaste somrarna i Östergötland som registrerats. Naturligtvis svårt att förutspå men Nitzan kanske kan komma med en något mindre regnig sommaprognos 😏.
Jag har planer på en sommaröversikt i maj, jag hoppas jag hinner med den som jag planerat. Har tyvärr varit mycket annat som tagit upp min tid på sistone, vilket inneburit att exempelvis månadsöversikterna fått stryka på foten. Jag hoppas kunna få loss tid till både månadsöversikter och sommaröversikt framöver.
Nordatlantiska oscillationen (NAO-index) • Positivt NAO-index ger mildare och regnigare vintrar i Nordeuropa, medan negativt NAO-index ger kallare och torrare vintrar. Men hur är det med somrarna? Kan man ha användning av NAO-index under sommarmånaderna?
Det finns ett annat index som heter SNAO (Sommar-NAO). Det innebär i princip en nordvästlig förskjutning på hela strömningsmönstret som vi associerar med positiv och negativ NAO. En sommar som domineras av mycket +SNAO karaktäriseras av nordliga lågtrycksbanor (ovanligt lågt lufttryck kring Grönland och Island) och högtrycksdominerat väder hos oss och över de brittiska öarna. Ofta varmt såklart, typiskt för sommarhögtryck, men också torrt (färre skurar).
-SNAO karaktäriseras av tämligen lågt lufttryck i medeltal över nordvästra Europa. De brittiska öarna, Benelux, norra Frankrike får ofta ostadigt väder. Ganska ofta innebär -SNAO även regnigt för oss och avsaknad av värme. Dock inte alltid.
Man kan inte vara för kategorisk eftersom NAO/SNAO är väldigt generella beskrivningar av vädersituationer som det i sin tur kan finnas en rad variationer av. Det finns också andra fenomen, såsom blockeringar som kan förekomma eller att det råkar bli ett mellanting mellan två olika strömningstyper.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.