Väderchatt
Patrick • Hej! Finns det några tankegångar om den kommande sommaren? Jag bor i Norrköping, och förra sommaren väcker inte till livs några muntrare minnen precis ☹️. Enligt SMHI så föll totalt 305 mm sommaren 2024 över Norrköping med omnejd. Tydligen en av de regnigaste somrarna i Östergötland som registrerats. Naturligtvis svårt att förutspå men Nitzan kanske kan komma med en något mindre regnig sommaprognos 😏.
Jag har planer på en sommaröversikt i maj, jag hoppas jag hinner med den som jag planerat. Har tyvärr varit mycket annat som tagit upp min tid på sistone, vilket inneburit att exempelvis månadsöversikterna fått stryka på foten. Jag hoppas kunna få loss tid till både månadsöversikter och sommaröversikt framöver.
Tankar om vårodlingvädret • I år har det varit mycket prat om väder bland oss som odlar må ni tro. Och vi är många som nu längtar efter att sätta igång med vårodlingen.
Med välbehövligt regn under påsken, där det nu till slut hamnar ui söder under helgen. För exakt var det mesta av regnet faller är fortsatt osäkert.
Så följ utvecklingen av prognosen för påsken dag för dag framöver här: https://www.svt.se/vader/vader-idag
Glad Påsk till er alla! • Så fint med påskfilmen, bildcollage, bilder och påskväder ihop och så en påsktillbakablick hur påsken varit vädermässigt år för år.
Tack för uppskattningen, och antar att du hittat denna artikel: https://www.svt.se/vader/paskvader-genom-tiderna
Peter Sundgren • Varför har det varit så snöfattigt i år i de svenska fjällen? Det är bara de norra och västliga fjällen, Hemavan och Riksgränsen som fått mycket snö. Är det jetströmmarna som styr hur lågtrycken dvs temperatur och nederbörd fördelas? Jag vill inte tro att det påverkats så snabbt och omfattande av klimatförändringar. Minna vintern 1973 så varade vintern i tre veckor där jag växte upp i Örnsköldsvik. Den här veckan 1996 var det lika lite snö i Luleå, där jag bor nu. Mvh Peter Sundgren
Intressant fråga. Vintern var visserligen mildare än brukligt, men inte extremt: Temperaturavvikelse dec24–feb25. Och i grova drag normal gällande nederbörden: Nederbördsavvikelse dec24–feb25.
Troligen har relativt normalt med snö ändå fallit under säsongen, men många perioder med töväder har gjort att snön sedan smält och sjunkit ihop, varvid snödjupet till stor del varit skralt.
Antalet ”nollgenomgångar” (tillfällen då temperaturen passer nollgradersstrecket) kommer öka i norra Sverige i framtiden så lär tövädersperioder ge snösmältning och snödjupsminskningar, så vintrar likt den gångna lär bli allt vanligare i framtiden. Men som med allt väder kommer det fortsatt också variera mycket från år till år. Det långsiktiga trenden är dock tydlig med fler tövädersperioder i norr under vintrarna.
Medeltemperaturen? Klimatet och vädret? • Medeltemperaturen har ökat berättar ni i filmen om väder och klimat med tärningarna som finns på er Vädersida. Har medeltemperaturen, klimatförändringen påverkat vårt väder nu så att det blir torrt, inget regn och sol?
Ökad temperatur ger ökad nederbörd (dock ojämnt fördelat över i tid och rum) och troligen även något ökad solskenstid.
J. • Hur kommer det sig att Lettland får det varmaste vädret, jämfört med oss i Sverige?
Har sett i flera år att om vi har +20 (Götaland), så har de +32.
Är det så stor skillnad vart värmen går över Östersjön?
Om luften som finns över Baltikum kommer från öster eller söder så är det mer inlandsklimat där än den luft som passerar över Östersjön och in över oss. Då kan det skilja mycket, inte minst så här på våren när havsvattnet är kallt jämfört med på sommaren.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.