Väderchatt
Det är en del här som undrar hur det ska bli på enskilda platser framöver - om det blir mer snö, om det ska bli regn, om snön ligger kvar osv. Titta gärna på det prognosmaterial som finns på vår webb. Där finns en hel del att titta på redan som kan åtminstone ge vissa svar.
Erik • Kommer det att bli stora problem i trafiken runt Örebro söndag kväll och fram till tisdag på grund av snöfall??
Det kan bli stora problem med snö och blåst i Örebro-trakten. Det finns en orange varning utfärdad. Gäller från måndag morgon till tisdag förmiddag.
Se gällande varningar här (extern länk): https://www.smhi.se/vader/varningar-och-meddelanden/varningar-och-meddelanden/varningar
Niklas • Hur sr snögränsen för stockholm ut på måndag ser att mildluften tagit mer och mer tid på sig att slå igenom helt ju mer prognoserna ändrats. slår mildluften igenom tillslut eller kanman hålla en tumme att den håller sig söder om huvudstaden :) ?
Tisdag–onsdag blir det strax över 0 grader i Stockholm. Så det lär nog tära en del på snön som faller under måndagen.
Följ utvecklingen av väderprognosen här: https://www.svt.se/vader/vader-idag
Högtryck och sommar • Högtryck förknippar jag med sommar. Så jag får aldrig någon ordning på lågtryck och högtryck. Det blir alltid rörigt för mig.
Lufttrycket varierar alltid, oavsett tid på året. Och det som oftast är mer intressant än exakt vilket lufttryck det är, är om det stiger eller sjunker och hur tryckbilden över ett större område ser ut.
Anders G • Vad beror det på att norra Dalarna rätt ofta har lägre temperatur än längre norrut i landet.
Norra Dalarna och Härjedalen ligger ofta i lä bakom fjällen, så just där kan det ofta vara kallare än på andra håll i södra och mellersta Norrland där vinden har friare spelrum att blanda om luften så att det inte blir så kallt i lägre terräng som det ibland kan bli på vintern.
Kall luft ansamlas i lägre terräng, i dalgångar och liknande, och kylan kan bli bestående om det handlar om ett inversionsläge: https://www.svt.se/vader/inversion
Patrick. • Hej! Tänkte fråga om fjällkedjan har mycket betydelse när det gäller snö på marken. Oftast går ju snögränsen nånstans vid mälardalen. Skyddar den mot de oftast milda västvindarna? Mildluften kyls av när den möter fjällkedjan?
Fjällen påverkar vädret, men inte gällande snögränsen. Att snögränsen går genom Svealand är rent klimatologiskt.
Se exempelvis på genomsnittlig dagstemperatur för januari ser ut där gränsen mellan plus- och minusgrader går just genom Svealand: https://www.svt.se/vader/normalt-januarivader
Samuel • Hej!
Jag upplever att vintern i Sverige är förskjuten.
När jag va liten på 90 talet så hade vi vad jag kan minnas rätt ofta en fin och vit jul i Stockholm ( norra Stockholm) men nu är det nästintill en regel att vi inte har en vit jul. Iallafall så jag upplever det, stämmer det? Har vi fått vintern förskjuten mer mot våren?
Den meteorologiska vinter anländer numera senare än förr till södra Sverige: https://www.svt.se/vader/normal-vinter
Och våren anländer tidigare: https://www.svt.se/vader/normal-var
Så nej, vintern är inte förskjuten, bara förkortad. Och de från "bägge håll" så att säga.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.