Väderchatt
Schwung • Kan en kraftig utbyggnad av vindkraftverk påverka vädret (kort-.eller långsktigt)? Rimligtvis påverkas väl vindmassornas dynamik?Svara gärna med en förklarande text, oavsett om det är Ja eller Nej.
Hej!
Vindkraftverk bromsar luften som du säger. Annars kan man ju inte utvinna någon energi. Men med tanke på hur stora luftmassorna är måste det vara försumbart.
Det är nog snarare så att ökad vindkraft bromsar klimatförändringen vilket får det att blåsa mer. Det är nog inte mätbart i verkligheten men ändå. Du känner kanske till att nordpolen värms upp sanbbare än ekvatorn vilket suddar ut temperaturskillnader på våra breddgrader. Temperaturskillanden föder och göder lågtryck och stormar. Så tänk om vi hade enbart grön enerigi, delvis från väldigt mycket vindkraft. Då skulle inte lågtryck och stormar försvagas på våra breddgrader.
Årets vinter • Vi ska faktiskt inte klaga allt för mycket, enligt SMHI har första halvan av december varit normal eller till och med någon grad under det normala för Götalands del.
En annan fråga: går det att jämföra utgångslägen nu med andra år längre tillbaka? Om klimatförändringarna är så påtagliga som många påstår, borde det inte vara mycket svårare att jämföra med exempelvis vintrar under 70- och 80-talet? Om ni förstår vad jag menar.
Vädret varierar alltid, så det går säkert att hitta liknande vintrar historiskt som inletts som denna, men det säger ingenting om hur årets vinter blir. Det finns inga statistiska samband mellan vädret i början av december och hur vintern i januari, februari (och mars) blir.
Britt-Marie • Hänger lågtryck alltid ihop med kraftig vind/storm?
Det blåser mer om det är stora skillnader i tryck över ett område, så i närheten av lågtryck är det oftast blåsigt eftersom skillnaden i tryck är stor.
Vi meteorologer tittar ofta på isobar-kartor, alltså kartor där man ser linjer för samma tryck utritade. Och ju tätare dessa linjer ligger över ett område desto mer blåser det.
Här ett exempel på isobarkarta (extern länk): https://wxcharts.com/?panel=default&model=ecmwf,ecmwf,ecmwf,ecmwf®ion=euratl&chart=mslp,850temp,wind10mkph,snowdepth&run=00&step=003&plottype=10&lat=51.500&lon=-0.250&skewtstep=0
Richard • Nog kan det slå om! Minns den omtalade vintern 2009/2010 med kyla och mängder av snö ända in i mars, den tog inte fart förrän i mitten av december.
Ja, det är ett bra exempel på ett hastigt omslag från milt till kallt. Det var dock inte jättekallt oavbrutet den vintersäsongen - det fanns milda perioder också. Men dessa gjorde inte nämnvärda avtryck så att säga.
Mikael • Har årets höst/vinter stikt ut mycket? Alltså har temperaturskillnaderna vart betydligt mycket mer jämfört med innan?
I sin helhet en varm/mild höst men inget extremt sett till helheten. September var ju klart mer somrig, särskilt i början med nytt septemberrekord och allt så det sticker ju ut helt klart.
Puttrik • Man börjar ana lite 2020 vibbar från vintern som aldrig kom med årets vinter .
Det är väldigt lätt att vilja dra slutsatser kring hur det blir sen utifrån hur vädret är nu. Det går att göra det att ge sig in på sådana försök, jag gör det då och då. Men, man måste analysera ganska ingående vad som sker och varför, samt resonera kring vad som kan hända längre fram och varför för att kunna säga något överhuvudtaget. Vintern 2019-2020 hade händelseförlopp som ledde till att det blev just som det blev. Och vad jag kan se finns det - om man gör mer ingående analyser - både likheter och skillnader i det här utgångsläget som gör att jag inte skulle dra för många slutsatser just nu.
Kallt 🥶 • Hej enligt klart .se
Så ska det bli minus36 i Karesuando vilket innebär lägsta temperaturen denna vinter än så länge något som ni tror kan hända ?? Och om det är klart blir ännu kallare än 36minus hade uppskattat svar.
Det är klart att det är möjligt med klart och vindsvagt väder, samt snö på marken. Men det är rätt lågt får jag lov att säga. Vi får se hur det ser ut i verkligheten sen.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.