Väderchatt
Snö? • Finns det någon skillnad på snö och nysnö? Både själva snöflingan och det språkliga.
Hej!
Ja, det finns en viss skillnad mellan snö och nysnö, både språkligt och meteorologiskt – men ibland används de nästan synonymt.
Meteorologiskt:
– Snö är ett övergripande ord för nederbörd som faller som iskristaller, eller för snötäcke som redan ligger på marken.
– Nysnö är specifikt den snö som just har fallit – alltså färsk, nyfallen snö. Den har oftast inte hunnit påverkas av vind, smältning eller omvandling ännu. Den är ofta luftig, kall och lätt.
Språkligt:
– I vardagligt tal används snö ibland lite slarvigt även när man menar nysnö.
– Men det kan bli stor skillnad i betydelse: Om man säger att "det är snö ute" menar man oftast att det ligger snö på marken. Säger man "det kommer nysnö i kväll" menar man att det ska börja snöa, och att snön är färsk.
Så kort sagt: All nysnö är snö, men all snö är inte nysnö.
Det handlar alltså om tidsperspektivet och färskheten, både i väderprognoser och i vardagsspråk.
mvh
Pererik
Toker • Varför säger man "väderlek"? Leker vädergudarna med oss?
På SMHI:s kunskapsbank går det att läsa följande:
Väderlek - fornsvenska vädherleker - är ett inhemskt och nordiskt ord, som återfinns i handskrifter redan i slutet av 1300-talet, i almanackan såsom wäderleek 1629. Ordet betydde ursprungligen vindrörelser. Ändelsen -lek är densamma som i kärlek.
Kanske något boktips till sommarens hängmatta att få framöver? • Jag tycker det skulle vara intressant med boktips om väder. Ni berättade om tidiga väderobservationer från 1700-talet i TV häromdagen. Läst vidare om det nu, spännande!
Hej! Kul du gillade den delen.
Annars har jag inte läst tillräckligt många väderböcker för att tipsa om någon specifik.
”Vi hade iallafall tur med vädret”? • Inga tomater, ingen odling men mycket sol så kanske det blir i år. Beror det nya vädret också på en förändring av klimatet?
Det är svårt att veta med säkerhet. Krävs att modeller kan visa på att vädret vi har inte skulle vara troligt ifall man "plockar ut" klimatförändringen ur modellerna.
Kompost behöver vatten • Mina löv sprider jag ut på gräset och låter gräsklipparen göra dem till mindre bitar. En del får vara kvar på gräset och en del hamnar i komposten. Det gör att det går lite fortare att få jord eftersom gräsklipparen har hjälpt till lite. Ibland måste man även hjälpa till med en hink vatten när regn uteblir.
Johan M. • Jag såg till min häpnad att vi redan är inne i lövsprickningen här i Stockholm.
Visst är det ovanligt tidigt att man ser knopoarna brista - Eller är det vanligt år när det blir en period med vårvärme i slutet av mars o början av april?
Avstannar detta nu?
Hej Johan
Det är en spännande fråga som jag som meteorolog tyvärr inte kan svara på. Träd och växter är inte min starka sida.
mvh
Pererik
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.