Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Bea • Häromdagen stod ni och nästan lovade sol i södra Sverige på midsommar! Det var gula solar på väderkartorna. Men nu ska det vara mulet o trist. Förstår att det är svårt att förutse vädret men dumt att "lova" när ni inte vet. Man blir så besviken😥

Hej! Vi lovar aldrig något! Väderprognos är en prognos, oavsett hur duktiga meteorologer vi är eller hur bra datorer man har så kommer man aldrig kunna förespå vädret till 100 %. De senaste dagarna
har prognosen för midsommar pendlat fram och tillbaka många gånger.

Pinnat inlägg

Tyvärr går det inte att säga exakt hur det blir i juli. Någon fullständig månadsöversikt publiceras heller inte. Däremot en kort diskussion om juli och koppling till sommaröversikten från maj.

Kristian • Somrarna har helt klart blivit varmare. Förr tyckte man att 15-20 grader var ganska behagligt, nu tycker man att 20-21 grader är dåligt. Förra sommaren var dålig, men inte alls lika kall som somrarna 2017, 2015, 2012 och 2004.

Att vänja sig vid "standardnivåer" kan absolut ha en inverkan på hur man upplever vädret.

Figgeholm • Utan golfströmmen, skulle vi då ha ett övervägande öst till västflöde för vindar och vädersystem?

Nej det mycket mer komplicerat. Västvindbälten finns på såväl norra som södra halvklotet. Det visar på att Golfströmmen - vilken också till stor del är vinddriven - inte ensam kan påverka hela jordens väder.

Thomas • Finns det en chans att ovädret som ska komma imorgon Kan ändra sin banan till exempel längre västerut.

Ja, men även hamna lite längre österut. Varje liten avvikelse påverkar vem som får mest regn i morgon.

Jakob • När vi nu förväntas gå mot svalare och mer ostadiga somrar, hur lång tid tar det innan normalvärderna för nederbörd respektive temperatur justeras?

Det finns inget som säger att vi går mot generellt svalare och ostadigare somrar.

Maria • Kommer juli bli varmt igen 2024

Kanske senare under månaden, men inte precis i början.

Värmlänning • Varför blåser det så mycket?
Tycker det känns som att det blåser mer nuförtiden än det gjorde typ 10-20 år sedan.

Det finns inget som visar på att det blåser mer nuförtiden, enligt statistik .

Klicka på länken för att komma till min kollega Per Stenborg skrivit.

Men det blåser idag på många håll i landet och det lär vara återkommande den närmsta veckan eftersom vi kommer befinna oss i ett ostadigt väderläge.

Johan M. • Med tanke på att Nitzan körde med helgardet i säsongsöversikten vore det ju rätt förvånande om den prognosen inte slog in.

Fråga: Är det något specifikt i vädret för just detta år som gör det ovanligt svårt att förutspå vädret?

För nog tycker jag att det har varit ovanligt mycket ”osäkerhet hög/medel” i vår och sommar månadernas prognoser?

Glad sommar.

Bäste Johan,

Det skulle vara bra om vi slapp höra ordet "helgardering" eller dylikt bara för att det inte finns några tydliga svar. Speciellt med tanke på att den förväntade "medelvädersituationen" just kommer med budskapet att det blir svårbedömt här. Om det visar sig, när sommaren är över, att den storskaliga "medelvädersituationen" som framträder ligger i linje med den som fanns i säsongsöversikten så är säsongsöversikten "rätt".

Det enda jag har gjort är att försöka beskriva och resonera kring vad små skillnader i "medelplacering" för våra storskaliga vädersystem kan innebära för det väder vi kommer uppleva i sommar och att känsligheten för smala, lilla och avlånga Sverige är stor under dessa förutsättningar. Det är inte en helgardering, det är en beskrivning.

Och osäkerheterna på längre sikt har varit stora. Det är de alltid mer eller mindre. Månadsöversikten för juni landande dock under omständigheterna ganska bra.

Danne • Tja hur blir vädret kommande veckorna framåt? Är de nytt högtryck på gång snart? Vill gärna inte ha en kall o regnig sommar på semestern som de är varenda år..suck

Hej!

Vi kommer inte att göra någon längre översikt juli. Ovan hittar du en artikel med video om sommaren hittills och en kort diskussion kring julivädret på ett väldigt övergripande sätt och mycket resonerande sätt.

Kontentan är hursomhelst att vi inte riktigt kan säga så mycket just nu. Signalerna är väldigt diffusa. Möjligen får vi någon form av högtryck kring Skandinavien och Finland med start mellan den 10-15 juli. Om det blir av återstår att se. Och därefter av finns inga tydliga signaler som tydligt indikerar att det skulle vara långvarigt. Det kommer bli tydligare när vi närmar oss i så fall.

Tomten 🎅 • Finns de en förklaring till varför ni inte gör något månads prognos kommande månaderna dom är väldigt uppskattade ska jag säga 👍

Dels är det semestrar, men också att det är en del annat som vi behöver prioritera i höst.

Hans • Är Solligan viktad/kompenserad för den teoretiskt maximala soltiden per ort? I Kiruna är ju solen över horisonten längre tid än t.ex. i Ystad.

Hej Hans!

Detta är en fråga vi ofta får i samband med Solligan. Om det hade varit klart väder (eller mest klart åtminstone) i precis hela landet under hela perioden som Solligan pågår, så hade landets nordligaste delar där solen är uppe längre haft en "fördel".

Soltid räknas som den tid när strålningen är lika med eller överstiger 120 W/m^2. Det blir det inte om solen är skymd av moln. Det är alltså vädret som framförallt avgör soltiden.

Det är också därför som exempelvis Visby, Hoburg och Svenska Högarna ofta ligger högst på listan. De ligger väldigt havsnära där det generellt är soligare. Luleå har också en tendens att ligga högt ibland på grund av sin närhet till havet, men långt från alltid allra högst trots sin nordliga position.

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.