Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wissam Ahmad al Halbi och hennes familj räddades från Gaza och togs till Västbanken – nu kan tvingas tillbaka till kriget Foto: Marco Nilson

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

USA: Nödhamn byggs i Gaza

USA:s militär har börjat bygga den tidigare utlovade tillfälliga hamnen i Gaza för att underlätta hjälpleveranser till sjöss, enligt det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon.

– Jag kan bekräfta att amerikanska militära fartyg har börjat bygga de inledande stadierna av den tillfälliga piren, säger Pentagons talesman Pat Ryder.

Överblick

Markerad händelse

Hamas: Samtalen över - vår delegation lämnar

Terrororganisationen Hamas säger att förhandlingarna om en vapenvila i Gaza är över för den här gången och att deras delegation lämnar Kairo för överläggningar med ledarskapet, skriver Reuters.

Källor uppgav strax innan för Reuters att samtalen mellan Israel och Hamas var nära att kollapsa och att USA och Qatar pressar parterna att fortsätta dialogen. CIA-chefen William J. Burns uppges vara på väg mot Doha för ett akut möte om läget.

Samtidigt rapporterar Axios med hänvisning till källor att USA i förra veckan stoppade en ammunitionsleverans till Israel. Detta i ljuset av landets motstånd mot Israels planer på en offensiv mot Rafah.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Razzia mot Al Jazeeras kontor i Jerusalem

Israels regering röstade på söndagen enhälligt för att omedelbart förbjuda nyhetskanalen Al Jazeera som de anklagat för att ställa sig på Hamas sida i kriget.

Under dagen utförde polisen en razzia mot kanalens kontor i Jerusalem och konfiskerade på order av kommunikationsminister Shlomo Karhi bland annat kameror, datorer och minneskort.

Läs artikeln här.

Markerad händelse

Gallant: Operation mot Rafah inleds inom kort

Yoav Gallant, Israels försvarsminister, skriver på X att landets militär står redo för en "kraftfull operation över hela Gaza och speciellt i Rafahområdet".

"Ordern kommer att komma mycket snart", skriver han.

Omkring en miljon människor befinner sig för närvarande i Rafah där mycket svåra förhållanden råder. Flera aktörer, däribland USA och FN, har varnat för att en offensiv mot området kan få katastrofala följder.

Markerad händelse

Israel och Hamas anklagar varandra

Israel kan inte godta Hamas krav på ett slut på Gazakriget, säger Benjamin Netanyahu.

- Vi kan inte acceptera en situation där Hamas bataljoner kommer upp ur sina bunkrar, tar kontroll över Gazaremsan igen, bygger upp sin militära infrastruktur och åter hotar Israels invånare, säger premiärministern vid ett regeringsmöte

Samtidigt uttalar sig Haniya, Hamas högste politiske ledare, säger sig vara inställd på fred. "Hamas-rörelsen vill fortfarande nå ett djupgående avtal i faser som avslutar krigföringen, säkerställer reträtt och fastställer en seriös fångutväxling", uppger han enligt arabiska och israeliska medier.

(SVT/TT)

Markerad händelse

Hamas har attackerat Israel nära gränsen till Gaza

Israel har beskjutits nära kibbutzen Kerem Shalom. Det uppger nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till både israeliska och palestinska medier.

Enligt Israels militär (IDF) har man beskjutits runt tio gånger och uppger samtidigt att gränsövergången har stängts för lastbilar med nödleveranser efter beskjutningen.

Hamas har tagit på sig attacken och uppger att målet var en israelisk militärbas.

Markerad händelse

Al Jazeera: "Farligt och politiskt beslut"

Al Jazeeras chef för Israel och de palestinska områdena kallar beslutet att stänga ner kanalen i Israel för "farligt" och "politiskt motiverat".

Han uppger även att kanalens jurister förbereder ett svar på regeringsbeslutet.

Al Jazeera har varit ett av få mediehus som länge kunnat ha kvar reportrar och fotografer inne i Gaza. Samtidigt beskyller Israel mediebolaget för en ensidig och vinklad rapportering.

Närvaron i de palestinska områdena kan påverkas av Israels beslut, eftersom den israeliska militären till stor del styr vem som släpps in och ut på Västbanken och Gazaremsan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israel förbjuder Al Jazeera

I ett uttalande uppger Israels regering att man har bestämt att förbjuda den qatariska tv-kanalen Al Jazeeras verksamhet i Israel.

Det var den 1 april som Knesset röstade igenom en lag som
låter premiärministern eller kommunikationsministern ta beslut om att stoppa utländska nyhetskanaler om de tros utgöra en ”reell risk för landets säkerhet”.

Medierna kan stängas ner i 45 dagar och därefter omprövas beslutet. Lagen ska gälla tills slutet av juli eller tills ”större militära operationer i Gaza avslutas”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare sagt att han ska stänga ner ”terrorkanalen” Al Jazeera om lagen röstades igenom.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gazabon: "Viktigast att kriget tar slut"

Abu Khalil, som bor i Gaza, berättar att han tvingas leva under svåra förhållanden.

- Även om det var värre förut, säger han

Samtidigt som att fler hjälpleveranser kommer in larmar FN om att det på flera håll i Gaza råder svält. Abu Khalil tror att endast en vapenvila hade hjälpt människorna på Gazaremsan.

Hör honom berätta om hur det är på plats i Gaza,

Bank of Palestine i Gaza rånat

Under april har väpnade grupper, varav en påstår sig vara Hamas, rånat Bank of Palestine i Gaza city vid flera tillfällen, enligt Le Monde. Totalt ska 66 miljoner euro ha stulits.

Rånen har skett på olika sett. Vid ett tillfälle tog en grupp sig in i banken genom ett att göra hål på taget. Två dagar senare var det en grupp som tog sig in genom att spränga bort väggarna till ett rum där kontanter förvarades.

Bank of Palestine har funnits på Gazaremsan sedan 1960 och är den största banken i Gaza.

Bent • Varför skulle Israel gå med på en vapenvila?

Hej Bent!

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid har svarat på din fråga:

För att få hem gisslan. Det finns fortfarande runt 130 israelisk gisslan i Gaza (varav ungefär 30 tros vara döda) som Israel vill få tillbaka.

Att Israel och Hamas ännu inte nått en överenskommelse om vapenvila beror på Israel vill ha ett tillfälligt eldupphör, då gisslan släpps i utbyte mot palestinska fångar i israeliska fängelser, medan Hamas vill ha en permanent vapenvila.