Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder på noshörningsembryon och från det lyckade försöket i Kenya. Foto: Reuters

Världens första IVF av en noshörning kan rädda akut hotade arten

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har länge försökt att rädda världens mest hotade däggdjur, den nordliga vita noshörningen. Nu har de gjort framsteg som kan vara artens räddning – en lyckad IVF.

Forskarteamet tog ett embryo från den nära besläktade underarten, sydlig vit noshörning och placerade det i en surrogatmamma av samma underart.

Surrogatmamman dog av en bakterieinfektion 70 dagar in i dräktigheten, som inte var relaterad till processen. Fostret hade dock utvecklats som förväntat och forskarna beräknade att den skulle ha haft 95 procents chans att överleva, om mamman hade överlevt, skriver BBC.

Framsteg

Den nordliga vita noshörningens sista hane dog 2018, och idag finns bara två honor kvar. Problemet är att ingen av de två honorna kan föda en kalv.

Det nordliga embryot kommer därför vid framtida försök att behöva placeras i en sydlig surrogatmamma. Alltså, provrörsbefruktning över underartsgränserna, något som aldrig tidigare gjorts.

– Vi gör allt som krävs för att se till att dessa djur inte försvinner från jordens yta, säger Samuel Mutisya, forskningsansvarig på Ol Pejeta naturreservatet i Kenya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet