Anders Svensson på Språktidningen har studerat kriterierna för uteslutning av ord i Svenska akademiens ordlista och kommit fram till en lista på 1001 ord som ligger i riskzonen för att åka ut. Foto: SVT

1001 ord riskerar att försvinna ur svenska språket

Uppdaterad
Publicerad

Varje år uppmärksammas de nya ordens intåg i Svenska akademiens ordlista – men vad händer med de gamla och oanvända? Språktidningen har listat 1001 ord som är på väg att försvinna ut ur svenska språket.

Det var länge sedan vi använde ordet tejst för fågeln tobisgrissla, och i svensk press går det en äggört på tusen aubergine. Flajer är ute, numera stavar vi som engelsmännen: flyer.

Varje gång Svenska akademien trycker en ny upplaga av sin ordbok stryks ungefär 5000 förlegade ord. Anders Svensson på Språktidningen har studerat kriterierna för uteslutning och kommit fram till en lista på 1001 ord som ligger i riskzonen för att åka ut.

Vad betyder det för ett ord att finnas med i Svenska akademiens ordlista?

– Det ger ju faktiskt en viss status. Man ska definitivt inte betrakta ordlistan som ett slags facit över det svenska språket eller som en lista över ”godkända” ord. Men ändå är det lite så som ordlistan ofta behandlas.

Modeord åker ut

Bland annat syns vår tids strävan efter könsneutrala titlar i de listade orden. Tempeldanserska och ackompanjatris är två exempel. Andra ord är relativt nya men kortvariga modeord: bloggbävning, wikiläcka, köttklister, nyfriskjobb och finanssmälta.

Men många är helt enkelt för ålderdomliga, som lemmalytt (lemlästad), eklatant (påfallande), förfäas (fördumma), bardalek (strid) och politess (artighet).

Vad gör man om ett älskat ord går bort?

– Om man känner att man har ett ord som man är väldigt förtjust i och som man tror är på nedgång är det enda receptet att börja använda det. Sprid det bland personer du talar med men se också till att använda det i skrift. Man kanske kan smyga in det i insändare till tidningar, vad vet jag, allt sånt kan hjälpa till.

Se hela listan med 1001 utrotningshotade ord här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.