500 personer rycker ut till försvar för Stina Wollter efter SVT:s petning. Arkivbild. Foto: Ali Lorestani/TTy

500 personer till försvar för Stina Wollter

Uppdaterad
Publicerad

Över 500 personer, däribland Gustaf Skarsgård, Kajsa Ekis Ekman och Fredrik Söderholm, har skrivit under en debattartikel som publicerats i Aftonbladet där man kritiserar SVT:s beslut att lyfta Stina Wollters kommande tv-program ur tablån.

Undertecknarna skriver att beslutet innebär ”en farlig urvattning av begreppet antisemitism” och anser att Stina Wollters tidigare uttalanden inte riktat sig mot judar som folkgrupp utan handlat om staten Israel.

”Genom att koppla ihop Israel som stat med judisk identitet kvävs legitim kritik av Israels krigsbrott och förtryck av palestinier” anser debattörerna.

Dessutom kritiserar artikelförfattarna den debattartikel som publicerades tidigare i veckan, undertecknad av 200 personer, däribland Katerina Janouch samt Anna Nachman som kallat Wollter ”tjej-Hitler”. De menar att SVT låtit ett drev från högerextremt håll påverka beslutsfattandet.

Kritiken mot Stina Wollter handlar om ett Instagraminlägg från förra hösten, där hon påstod att Israel ”systematiskt tagit organ och hud från dödade palestinier”. Hon hävdade också att Israel ”dödat sina egna på festivalen” under terrordådet den 7 oktober 2023. Wollter har bett om ursäkt för att hon förde vidare uppgifter som inte stämde.

Kritiken blossade åter upp eftersom SVT planerat att sända ett program där Stina Wollter skulle måla av kändisar nakna. Efter kritiken pausades programmet.

Programchefen Eva Beckman skrev i ett pressmeddelande att: ”Sikten är skymd för det som är seriens viktiga ärende – att engagera en bred publik i frågor om de ideal som omger människokroppen. Det är inte heller ansvarsfullt mot någon i programmet, varken mot programledare eller de medverkande, att sända i nuläget”.

Kulturnyheterna söker programchefen Eva Beckman.

Stina Wollter – konstnär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blir anklagad för att vara antisemit” – Därför riktas kritik mot SVT:s programserie ”Naken med Stina Wollter”, som nu har pausats på obestämd tid. Foto: SVT Aktuellt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.