AI-teknik för Förintelseöverlevarnas berättelser vidare

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka öppnar Förintelsemuseet i Stockholm. Det har som uppgift att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen med utgångspunkt från de överlevandes berättelser. Första utställningen heter ”Sju liv” och handlar om människor som mot alla odds överlevde Förintelsen och hamnade i Sverige.

– Den viktigaste uppgiften är att engagera unga människor, säger museichefen Katherine Hauptman som svar på frågan vad museets viktigaste uppgift blir.  

– Det finns snart inga överlevare kvar, vi har en unik möjlighet att skapa ett museum när vi fortfarande har ögonvittnen.

Ett inslag på museet är en skärm med inspelade överlevares vittnesmål. Besökare kan ställa frågor direkt till överlevarna och med hjälp av artificiell intelligens styrs de till svaret på just den frågan.

Överlevares egna öden

Premiärutställningen på nya Förintelsemuseet handlar om sju överlevares egna öden, och bygger på den insamling av föremål, brev, dokument och fotografier som museet gjort.

Museets verkar för att informera om Förintelsen, händelser innan Förintelsen, samt Sveriges roll under andra världskriget.

– Och med inläsning av lagar, där man förstår att det hela tiden kommer nya lagar från den nazistiska regimen som gör människors liv mer trångt och framför allt den judiska befolkningen trängs mer och mer, säger Frida Starck Lindfors, utställningsproducent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.