– Jag tycker att målet är att det är individen som äger sina data och att det är individen som också kan avtala om att ge bort sina data mot sociala tjänster, mot betalning eller inte ge bort sina data alls. Har man den utgångspunkten blir de andra tekniska diskussionerna betydligt lättare, säger Anders Ygeman (S).
Sedan i våras är Anders Ygemans Sveriges nya digitaliseringsminister och har bland annat i uppgift att försöka få de globala nätjättarna att värna både ett demokratiskt informationssamhälle och medborgarnas integritet.
Finns det någon makt att tala om från politiskt håll?
– Det finns det absolut. Det finns både nationell lagstiftning men den absolut mest kraftfulla är när vi går ihop på europeisk nivå.
Anders Ygeman berättar att han tillsammans med ministerkollegor vid ett flertal tillfällen haft möten med de stora nätjättarna.
– Där har vi understrukit både en dialog mellan myndigheter och företag men också att företagen tar ett betydligt större ansvar.
– Jag tycker att ett rimligt nästa steg i den Europeiska unionen är att ställa krav på användarvillkor. Vi har ofta 40-50 sidiga användarvillkor där det är orimligt att den enskilda konsumenten ska ta del av och förstå vad den gör, där det också ställs upp orimliga krav.