I mars stängde Sveriges största filmkedja Filmstaden dörrarna och öppnade inte igen förrän efter midsommar. Resultatet blev att antalet biopremiärer under första halvåret 2020 blev 52 stycken i stället för 158 som är snittsiffran för samma period 2016 – 2019.
I Storbritannien, Irland och USA har flera biografer slagit igen portarna på nytt efter att storfilmspremiärer skjutits upp. Men där är vi inte än i Sverige, tycker Helena Eklund, commercial director på Filmstaden.
– Premiärerna har enormt stor betydelse, men också kapaciteten. För oss skulle ju 200 ha betydelse jämfört med 50, säger hon. I oktober hade den svenska nöjesbranschen hoppats på lättnader, men den ökande smittan i samhället fick regeringen att stanna på 50-talet i biosalongerna.
Filmstadens ägare kan gå omkull
För en vecka sedan kom varningssignaler från USA. Landets största biografkedja AMC riskerar att gå i konkurs redan vid årsskiftet. Kedjan äger Nordic cinema group som i sin tur äger Filmstaden. Vad konsekvenserna kan bli för svensk del om AMC går omkull är oklart.
– Vi är ju ägda av AMC, så vi är såklart en del av koncernen, men det här är ju spekulationer om det kommer att ske, så det är omöjligt för mig att svara på, säger Helena Eklund.
Minskning av svensk film
Enligt Svenska Filminstitutet går det inte att sätta någon prognos för hur många filmer totalt som får filmpremiär under 2020 eftersom premiärerna för utländsk film flyttas runt med kort varsel.
Men antalet premiärer av svensk film beräknas enligt prognosen för 2020 bli 37 stycken mot förra årets 51 – en minskning med 27 procent.
– I den bästa av världar hade vi naturligtvis haft fler svenska premiärer. De har stor betydelse för vår verksamhet, inte minst nu när de stora amerikanska blockbusterfilmerna skjutits på framtiden så är vi extremt beroende av den svenska filmen, säger Helena Eklund.