BBC har presenterat nya riktlinjer för sin personal, för att säkra upp public service-bolagets opartiskhet. Foto: Will Olver/EPA/TT

BBC inför hårdare krav om objektivitet för sin nyhetspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Hädanefter får BBC:s nyhetspersonal inte gilla social medier-inlägg i ämnen som kan anses ta ställning, eller delta i marscher som till exempel Black lives matter-demonstrationer. Det rapporterar The Guardian

BBC:s nytillträdde generaldirektör Tim Davie presenterade de nya riktlinjerna under torsdagen. Dessa är till för att säkra upp public service-bolagets opartiskhet. Riktlinjerna riktar sig främst till nyhetspersonal, ledning och programledare.

Objektivitetskraven innebär att de inte kan delta i demonstrationer eller marscher som kan anses kontroversiella. Vad som är kontroversiellt behöver bedömas, men personalen bör anta att de flesta demonstrationer anses vara det i någon grad, står det riktlinjerna.

”Är beredd att ta till de nödvändiga disciplinära handlingar”

I riktlinjerna finns det också krav om att sociala medier-inlägg inte bör gillas, eftersom det kan ses som att man tar ställning i en fråga. Guidande tillägg om hur man ska undvika partiskhet genom följningar, gilla-markeringar och delningar, ska tillkomma. Anställda som får in intäkter utanför organisationen bör också avslöja dessa i en offentlig databas.

Förra månaden sa generaldirektör Tim Davie att om riktlinjerna inte följs kan den berörda personen bli avstängd från sociala medier.

– Jag är beredd att ta till de nödvändiga disciplinära handlingar, hela vägen till uppsägning, sa Tim Davie då.

Tillåtet med pridetåg

Under fredagen förtydligade Davie att anställda får delta i prideparader – något som tidigare tolkats som att det var förbjudet. Men de anställda ombeds i övrigt att inte delta i några politiska manifestationer, ta ställning för välgörenhetsorganisationer eller några andra former av initiativ. Det skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.