39-åriga Parisa Liljestrand har varit politiskt aktiv sedan 2002. Då var hon med och startade DemoEx, ett lokalt direktdemokratiskt parti som tog sig till kommunfullmäktige i Vallentuna.
Det är också i Vallentuna hon har levt och verkat som politiker de senaste 20 åren, där hon så småningom lämnade DemoEx till förmån för Moderaterna. 2015 tillträdde hon som kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna, som är samma position hon nu lämnar för att bli den nya regeringens kulturminister.
Utbildad lärare och rektor
Liljestrand är född i Iran och kom till Sverige som flykting vid tre års ålder. Hon är utbildad lärare och har jobbat som rektor på Vaxö skola i Vaxholm.
Vad har du för erfarenheter inom kulturpolitiken?
– Inom kulturpolitiken har jag idag inga erfarenheter däremot har jag erfarenheter av att jobba med kulturfrågor på kommunnivå och även naturligtvis i min yrkeskarriär, säger Liljestrand och fortsätter:
– Jag är ju litteraturvetare i grund och botten och utbildad lärare i svenska och religion. Så man kan säga att kulturfrågorna, existentiella frågor och demokratifrågor ligger mig väldigt varmt om hjärtat.
Den nya regeringens kulturpolitik
I sitt tal i riksdagen lyfte Ulf Kristersson ett flertal riktmärken för sin nya regerings kulturpolitik.
– Kulturskapares villkor ska förbättras genom fler långa stipendier och mer gynnsamma förutsättningar för egenföretagande, sade han.
Enligt Kristersson ska även den nya regeringen fortsätta arbetet för att uppnå frigivning av fängslade journalisten Dawit Isak och förläggaren och poeten Gui Minhai.
En fristående expertkommitté ska ta fram förslag på en svensk kulturkanon och Public service-mediernas finansiering ska behållas under nästkommande tillståndsperiod 2026-2033.
”Armlängds avstånd från politiken”
Enligt Liljestrand handlar de viktigaste frågorna att ta tag i som ny kulturminister om öppet klimat och frihet kopplat till kulturen.
– Jag tror att det är otroligt viktigt att demokratin får genomsyra kulturvärlden. Också naturligtvis värna en armlängds avstånd från politiken. Vi ska inte vara där vi inte behövs eller inte hör hemma vad gäller kulturpolitiken, säger hon.
Vad gäller en framtida svensk kulturkanon tycker hon det är viktigt att politiker inte lägger sig i vilka verk som tas fram.
– Det är experter som ska ägna sig åt det och därefter får man se hur det ska användas. Men jag tror det kan vara positivt att man tittar på den kulturskatt som ändå finns i Sverige och hur vi kan använda den på bästa sätt.
Hör Parisa Liljestrand berätta om sin nya roll som kulturminister i klippet ovan.
Texten uppdateras.