Senaste årens mest uttjatade historiska parallell (som jag själv bidragit till) är den mellan förbudstiden i USA och landets nuvarande ”war on drugs”.
Vad sa? Berusning var alltså förbjudet en gång tidigare i historien och ledde till organiserad brottlighet? Samma sak idag? Jag tror att min hjärna precis exploderade.
Allvarligt talat. HBO:s ”Boardwalk Empire” hade en intressant utgångspunkt: att skildra 1920 – en ambivalent förändningsera – och visa hur moraliska beslut i politiken snarare ledde till ett moraliskt förfall man hoppades stävja. Och det finns flera likheter med USA:s, eller för den delen Sveriges, narkotikapolitik.
I bakhuvudet klingar ”Lawless” tagline ”När lagen blev korrupt blev de laglösa hjältar” inbjudande. Men den har samma relevans för samtida narkotikadebatt som gamla västernfilmer där skurkarna hade svarta hattar.
Vi träffar hembrännar-bröderna Bondurant under slutet av förbudstiden, närmare bestämt depressionsåret 1931. I Virginia, känt som ”The wettest county” (även titeln på boken som filmen baserats på) tack vare statens kvantitet av egentillverkad sprit.
Tom Hardy gör huvudrollen som storebrorsan Forrest, en karaktär som mest är en trött John Wayne-plankning med rykte om sig att vara ”odödlig”. Han sätts på prov när Guy Pearce dyker upp som korrupt (och klyschigt bögig) FBI-agent som kräver mutor, misshandlar och mördar för att komma åt bröderna.
Våldet är fruktansvärt brutalt. Det regnar knogmackor och blodet lämnar pölar i dammet. Kvinnorna är inte mer än pynt eller myser med rådjurbebisar (inte för att mina förväntningar på spännande kvinnoporträtt var högt ställda till Nick Cave som skrivit låten ”(I’ve got the) no pussy blues”, men men).
Kläderna och bilarna är åtminstone autentiska, för er som gillar sånt.
Lawless
Betyg: 2
Regi: John Hillcoat
Skådespelare: Shia Labeouf, Tom Hardy, Guy Pearce