Kulturnyheterna rapporterade i måndags om kritiken mot att Bonnier Carlsen ger ut flera av Hedenhösböckerna på nytt utan att den tidens värderingar förklaras.
Efter kritiken väljer nu förlaget att inte ta med ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” i samlingsvolymen.
”Berättelsen innehåller förlegade värderingar och därför har vi valt att lyfta ur den.” Det skiver Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen, till Kulturnyheterna.
”Vi är ledsna”
Hon skriver även:
”Det är olyckligt om vi i och med inslaget på Kulturnyheterna fick tittarna att tro att rättighetsinnehavarna motsagt sig att lyfta ur Barna Hedenhös upptäcker Amerika vilket alltså inte är fallet. Vi har tyvärr gett ut detta nytryck utan att först ta upp frågan med de nya rättighetsinnehavarna vilket vi är ledsna för.”
”Definieras utifrån hudfärg”
Litteraturvetaren Paul Tenngart tycker att det är problematiskt att människorna i Barna Hedenhös i så hög grad definieras utifrån sin hudfärg.
– När den gavs ut 1950 sågs det inte som ett problem. Men att indianerna i det här fallet definieras som människogrupp utifrån sin hudfärg, och att den dessutom är något negativt, det går inte i linje med hur vi i ser på hudfärg i dag, säger han till Kulturnyheterna.
Välkomnar debatten
Eva Dahlin menar att det här är viktiga frågor att ta upp, som tidigare debatter om Ture Sventon, Pippi Långstrump ochTintin till exempel, och välkomnar diskussionen.
Böckerna om ”Barna Hedenhös” är skrivna av Bertil Almqvists under 1940- och 50-talen och handlar om den beresta stenåldersfamiljen Hedenhös.
Hänvisar till hemsidan
”Den stora boken om Barna Hedenhös” är en samlingsvolym som innehåller fem berättelser om stenåldersfamiljen, däribland ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” som nu kommer att lyftas ur.
Förlaget sitter just nu i diskussioner kring hur de ska gå tillväga rent praktiskt.
Kulturnyheterna har sökt Eva Dahlin för en intervju men förlaget meddelar att hon inte har möjlighet att medverka och hänvisar till texten på deras hemsida då de inte har något mer att tillägga.