Bokförlaget Bonnier Carlsen har nu bestämt hur man ska hantera kritiken som kommit mot boken ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika”.
Kritiker menar att ursprungsbefolkningen skildras på ett rasistiskt sätt i boken, och en författare som har porträtterat Hedenhös-skaparen menar att Bertil Almqvist själv hade hållit med om att böckernas människosyn är förlegad i dag, om han varit i livet.
Lägger in brev i böckerna
Nu har Bonnier Carlsen skrivit ett följebrev, som ska stickas in i de exemplar av samlingsutgåvan som har hunnit ut i handeln. Brevet ska läsas ihop med boken, för att sätta in ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” i ett sammanhang.
I brevet skriver förlagets litterära chef att böckerna om Barna Hedenhös, som skrevs på 40- och 50-talen, bör läsas ”utifrån den tisdanda som rådde i Sverige, och västvärlden, under dessa decennier”.
”Alla tider innehåller fördomar”
”Alla tider innehåller fördomar, och det är svårt att inte påverkas av dessa”, fortsätter brevet, som också påpekar att Bertil Almqvist var känd för att värna om alla människors lika värde.
I följebrevet uppmanar man bokköpare som tänker läsa boken för ett barn att förklara i vilket sammanhang böckerna skrevs och illustrerades. Kanske kan det leda till ett samtal om hur världen förändras, skriver Bonnier Carlsen. (Se hela följebrevet i bildspelet.)
Tar bort titeln framöver
I kommande tryck av ”Den stora boken av Barna Hedenhös” kommer familjens omdiskuterade äventyr i Amerika inte att ingå.