Svante Weyler, styrelseordförande i Kulturrådet och Grethe Rottböll, ordförande i Författarförbundet. Foto: TT

Branschrösterna: Adlibris monopol måste regleras

Uppdaterad
Publicerad

Nätbokhandeln Adlibris har i praktiken monopol på den svenska litteraturmarknaden. Det säger Kulturrådets Svante Weyler och Författarförbundets Grethe Rottböll. Nu varnar de för att situationen kan få svåra konsekvenser för författare, läsare, bibliotek och förlag.

Adlibris är den största nätbokhandeln i Sverige. Nyligen gick bolaget ut med ett krav på att alla förlag som säljer böcker via dem ska använda en extern distributör. Detta riskerar att drabba mindre förlag hårt, eftersom de själva ofta sköter distributionen och inte har råd att anlita en extern distributör. Adlibris är även den främsta leverantören av böcker till landets bibliotek. I praktiken innebär det ett monopol på marknaden, säger Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll.

– Det är klart att monopolismen har tagit över när de har fått den här upphandlingen med alla bibliotek, ett tydligare tecken på monopol kan väl inte finnas?, säger hon.

Faran med situationen på den svenska litteraturmarknaden är enligt Grethe Rottböll att den smalare litteraturen, som inte säljer i stora upplagor, riskerar att bli otillgänglig.

– Det drabbar inte bara de mindre förlagen, utan även alla författare och läsare eftersom de inte får tillgång den här typen av smalare litteratur. Det är illavarslande, säger hon.

”Små förlagen kommer inte att existera”

Adlibris säger att de inte kommer att plocka bort litteratur från det nuvarande utbudet.

– Vi är måna om att ha en så stor bredd som möjligt i vårt sortiment och vi kommer föra en dialog med varje enskilt förlag för att hitta en distributionslösning som passar alla parter, säger Elias Vieglins, pr-ansvarig på Adlibris.

De nya kraven från Adlibris innebär ändå risker på sikt, enligt Grethe Rottböll.

– Det stora problemet är att de här titlarna inte kommer att finnas. För de kommer inte att skrivas, för de små förlagen kommer inte att kunna existera om de ska betala detta, säger hon.

”Böcker är inte som cyklar eller kläder”

Svante Weyler var i många år förläggare. Nu är han styrelseordförande i Kulturrådet. Han påpekar att situationen inte är unik för Sverige. Amazon har i praktiken monopol på flera utländska marknader. Men litteratur är inte som andra varor, menar han.

– En monopolsituation på bokmarknaden har en annan betydelse än den på cykel- eller klädmarknaden. Böcker är för viktiga för den nationella identiteten, för den politiska identiteten och kulturella diskussionen. Böcker är i slutändan kopplade till ett lands möjlighet att förstå sig självt, säger Svante Weyler.

Grethe Rottböll på Författarförbundet efterlyser regleringar.

– Jag tror att det är viktigt att politikerna går in och tittar på det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.