I regeringens proposition framgår att det nya mediestödet i hög grad ska riktas till lokala medier. Flera tidningar oroar sig nu för att deras stöd ska minska kraftigt eller till och med helt tas bort. Åtta chefredaktörer har därför gått samman i ett upprop i Dagens Nyheter.
– Det är jättebra att propositionen fokuserar på lokaljournalistik som är otroligt viktig för demokratin. Men det är synd att den ställer detta mot den rika floran av politiska och religiösa tidningar som också berikar samtalet, säger Leonidas Aretakis, chefredaktör för den oberoende socialistiska tidningen Flamman.
Halverat stöd
Bland de tidningar som skrivit under debattartikeln finns också den kristna tidningen Dagen. Enligt tidningens chefredaktör Felicia Ferreira skulle de få sitt stöd halverat inom loppet av några år om det blir som utredningen som föregått propositionen föreslår.
Minskat stöd skulle innebära minskade möjligheter att göra journalistik, och hon är orolig för att röster som annars inte hörs kommer att tystas om nischtidningar som till exempel Dagen får minskat stöd.
– Vi bevakar till exempel väldigt djupt och väldigt brett civilsamhället, kyrkor och kyrkliga samfund. Det finns också ett antal andra nischtidningar som är experter inom sina områden och som bevakar delar av Sverige. Kanske röster som annars inte hörs, säger hon.
”Mediestödet tvingar inte bort röster”
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att några röster inte kommer att tystna på grund av staten.
”Ett mediestöd är till för att underlätta för samhällsbevakning i hela landet. Vilka tidningar som får eller inte får stöd kommer att avgöras av mediestödsnämnden, men tidningar på den nationella mediemarknaden kan fortsatt få stöd. Om det skulle visa sig att man inte kommer in i det nya systemet, då har vi tagit höjd för ett mycket generöst övergångsstöd”, skriver hon.