Neonljus och poesi – Här är konstverken på COP26

Publicerad

På FN:s klimatkonferens i Glasgow, COP26, skildras klimatkrisen i en rad olika konstverk. Neonskyltar, klockverk och dikter belyser alla följderna av den globala uppvärmningen.

I Edinburgh i Skottland ringer en 1800-tals klocka nu uppemot 200 gånger om dagen. Varje slag symboliserar en utrotad djur- eller växtart. Extinction bell av Luke Jerram är ett av verken som i samband med COP26 uppmärksammar följden av klimatkrisen. 

Ett annat finns i Glasgows stadskärna, väl synlig för politikerna på mötet. En neonskylt gjord av blyfritt glas och förnybar energi vill uppmana betraktaren att reflektera över sitt eget agerande kring klimatförändringarna. Indestructible language av Mary Ellen Carroll tändes inför COP26 och släcks 31 januari. 

Och på plats vid konferensen finns Emtithal Mahmoud med dikten Di Baladna. I dikten tittar hon på hur klimatkrisen drabbar flyktingar och människor i fattigdom, ur jordens eget perspektiv. 

– Liv förloras på sätt som var ett problem i USA för ett par hundra år sen. Men situationen kan förändras om vi alla hjälper till, säger Emtithal Mahmoud.

Se Emtithal Mahmoud läsa upp en del av sin dikt i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.