Jools Lebron myntade uttrycket som blivit viralt på sociala medieappen Tiktok.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jools Lebron myntade uttrycket som blivit viralt på sociala medierappen Tiktok. Foto: Tiktok/Joolieannie

Därför har ordet ”demure” exploderat i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Blygsam, reserverad och anständig – så kan man översätta det engelska ordet ”demure” som exploderat i sociala medier de senaste veckorna.

Frasen ”Very mindful, very demure” har blivit en viral snackis. Den amerikanska Tiktokkreatören Jools Lebron myntade meningen i ett Tiktok-klipp som publicerades i början av augusti och som i skrivande stund har över 36 miljoner visningar.

Ordet ”demure” har använts för att beskriva kvinnor och betyder ungefär anständig eller blygsam. Men i sociala medier har Lebron och hundratusentals användare världen över använt uttrycket för att beskriva sig själva eller situationer på ett lekfullt sätt – allt från hur man sätter sig på en stol till hur man äter mat.

Nedtonad och naturlig

Lebron säger till CBS News att det började med att hon beskrev en av sina mer nedtonade och naturliga sminkningar som ”demure”.

Nu har Jools Lebron, som är en transkvinna, gått ut i sociala medier med att hon tack vare alla intäkter från sina miljontals visningar kan betala för sin könsbekräftande operation.

USA:s president Joe Biden och rymdorganisationen Nasa är några som har hoppat på trenden – se inläggen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.