Man vid bord tittar på papper med röd färg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här försöker SVT:s mobilberoende reporter hänge sig åt tristess: ”Hemskt”. Foto: SVT

Reportern testar trenden – ser färg torka i fyra timmar

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har sociala medier exploderat med klipp på personer som ”rawdoggar” sina flyg. Men vad händer egentligen med oss när vi har tråkigt i flera timmar?

– Att ha tråkigt gynnar fantasin och ens inre liv, säger Nanna Gillberg, forskare vid Göteborgs universitet.

Fenomenet att ”rawdogga” ett flyg går ut på att undvika all stimulans under färden – inklusive mat och vatten – för att i stället stirra på flygkartan. Med andra ord handlar dem om att ha väldigt tråkigt under en längre tid.

Studier visar att tristess kan vara dåligt för hälsan och kopplas till bland annat depression och missbruk. Samtidigt visar forskning också att perioder av att ha tråkigt kan leda till ökad kreativitet och innovation.

Forskaren: Kan uppstå negativa tankar

Dessutom kan tråkighet vara bra för att reflektera över obekväma saker som annars kan undvikas med stimulans.

Det säger Nanna Gillberg som forskar om sociala medier och digitala miljöers påverkan på människan vid Göteborgs universitet.

– Man kan komma i kontakt med tankar som man kanske inte tycker är så roliga. Samtidigt är det kanske tankar som behöver komma upp till ytan ibland, säger hon.

Se klippet: Det hände med SVT:s reporter efter fyra timmar av att se färg torka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.