Egentligen skulle hon inte vara här. Efter att ha samrått med sina kolleger i Uppsala kom hon fram till att region Uppsala inte skulle åka till vare sig Almedalen eller Bokmässan i Göteborg i år. Anledningen: Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Visby och tidskriften Nya Tiders representation på Bok & Bibliotek.
Men sedan tänkte de om. Och de gjorde det efter att ha tagit del av ett ställningstagande från nio av landets största kulturmyndigheter inom det så kallade Samverkansrådet. Ulrika Stuart Hamilton är styrelseordförande i Kulturrådet och menar att valet att inte hoppa av Almedalen är en slags solidaritetshandling med andra aktörer inom kulturområdet.
– Vilken signal skulle vi annars skicka ut till de som har att hantera extremister dagligen, som journalister, bibliotekarier, lärare och socialarbetare. De kan inte bojkotta. De finns där och de behöver stöd, säger hon i samband med att kulturevenemangen i Almedalen drar igång.
Ökad medvetenhet
Söderbäck har under sina fyra år som kulturchef i Uppsala sett hur hoten har tilltagit.
– Men sedan har också medvetenheten om de här frågorna ökat hos både regionen och institutionerna.
Att många flyktingar sökte sig till Sverige hösten 2015 har också spelat in, menar hon eftersom det har resulterat i fler aktiviteter för flyktingar och att det i sin tur har inneburit fler incidenter där medverkande konstnärer utsatts för exempelvis hat.
Under tiden som kulturdirektör har hon bevittnat hur enskilda konstnärer som deltagit i projekt med flyktingar hängts ut och hotats, men också själv tagit emot hot och hat.
Erbjuder stöd
När konstnärer som samarbetar med regionen blir utsatta för olika angrepp så jobbar Uppsala med att försöka stötta dem och ge dem den trygghet som det kan innebära när man har en större organisation eller aktör i ryggen.
– När jag var utsatt så hade jag, som tjänsteman på en region, hela säkerhetsorganisationen bakom mig, men som enskild konstnär kan man ju känna sig helt utelämnad.
Just de enskilda kulturutövarnas utsatthet har Myndigheten för kulturanalys tidigare pekat ut som ett problemområde. Och för att komma till rätta med det försöker Uppsala använda sig av sina konsulenter på kulturområdet för att bygga nätverk med utövarna.
Risk för självcensur
En konstnär som hamnade i ett utsatt läge i Uppsala var konstnären Kajsa Haglund i samband med utställningen Exist där flyktingar ställde ut konst, berättar Söderbäck.
– Där organiserade vi stödet tillsammans och då vände det för henne, hon fick kamplust i stället för rädsla. För det handlar om att avlägsna rädslan, för så länge den finns kvar blir det självcensur.