Förslaget om att skrota filmavtalet presenterades i en debattartikel på Dagens Nyheters debattsida i morse. Enligt kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) hade det diskuterats igenom av parterna.
– Alice Bah Kuhnke säger att hon har haft biografägarna med sig. Så är det ju inte. Vi var lite småsura allihop för att vi fick läsa det här i Dagens Nyheter i morse. Sen blev vi uppkallade till kulturdepartementent och då var det bara ”tack för de här 50 åren”. säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio.
Och betygen på regeringens utspel blir över lag lågt. Runfors ser det som ett slag mot hela biokulturen.
– Man ser på biografen som att den bara visar en filmprodukt, medan vi ser biobesöket i sig som en kulturupplevelse. På mindre orter är ju biografen ofta väldigt viktig. Det är tråkigt att man nu separerar biografkulturen från finkultur som opera, till exempel, genom att höja momsen.
Kan bli dyrare biobiljetter
I regeringens förslag ingår en höjning av momsen på biograferna från 6 procent till 25 procent, för att det nya systemet ska kunna finansieras utan de pengar som avtalets parter (staten, tv-bolagen och filmbolagen) hittills har skjutit till. Men vad det nya förslaget innebär i kronor och ören för biljettpriserna kan Thomas Runfors inte säga ännu.
– Vi har inte analyserat vad en momshöjning skulle betyda, men någonstans måste man ta ut det och det kan ju få en inverkan på besökstalen.
Och han anser att politikerna borde tänka i helt andra banor.
– De vill att biobesökarna ska betala ännu mer, medan man inte har nån plan för den illegala nedladdningen av filmer. Det är där branschen blöder allra mest och dessutom har dvd-försäljningen minskat.
Stora vinster för SF Bio
SF Bio äger numera större delen av Sveriges biografer i de stora städerna. Bolaget har ökat sin vinst från 44 miljoner kronor år 2011 till 244 miljoner kronor 2013. Nu i maj kommer riskkapitalbolaget Bridgepoint att bli huvudägare i SF Bio, medan Bonniers äger resten. Men att Bridgepoint skulle acceptera att man knaprar på vinsten för att kompensera för höjd moms tror inte Thomas Runfors.
Vi har ju en investeringsplan för nya biografer. Om vi ska dra ner på vinsten så måste vi också dra ner på investeringarna, säger han.
Samtidigt går de flesta filmer i Sverige med förlust. Enligt kulturdepartementet handlar det om hela 80 procent. För en distributör som SF Bio är lösningen på lönsamhetsproblemet solklar – det handlar om att locka publik.
– Man måste göra bättre filmer! Staten ska förstås bekosta sånt som inte är lönsamt, och heller inte ska vara lönsamt. Men det behöver inte alltid finnas en konflikt mellan kassa och kvalitet.