Dokumentärskaparen Fredrik Gertten. Foto: SVT

Fredrik Gertten aktuell med dokumentär om den globala bostadskrisen

Uppdaterad
Publicerad

Han har skildrat fruktarbetare som brottas med kapitalstarka bananbolag, gjort film om cyklister som trotsar massbilismen och följt den unge Zlatan. Dokumentärskaparen Fredrik Gertten har ett öga för globala orättvisor. Nu är han aktuell med Push, en film om den globala fastighetsmarknaden.

– När jag reser runt i världen möter jag människor i nästan alla städer som säger: ”Jag har inte råd att bo här, jag vet inte vart jag ska ta vägen, vi kanske måste flytta tio mil bort”. Folk är så stressade över detta och jag vill veta vad det är som händer, säger dokumentärskaparen Fredrik Gertten, till Kulturnyheterna.

Att ha tak över huvudet är en mänsklig rättighet, enligt FN. Samtidigt är boende knappast en självklarhet i dag. Hyrorna blir allt högre och genomsnittslönerna släpar efter.

Chockhöjda bostadspriser

Dokumentärskaparen Fredrik Gertten har ett öga för orättvisor. I dokumentärfilmen Push undersöker han den globala fastighetsmarknaden, och kartlägger ett, enligt honom, oroväckande mönster.

I Torontoregionen har hyrorna gått upp med 425 procent på 30 år. I städer som Barcelona, Berlin, Seoul och Valparaíso köper kapitalfonder upp billiga fastigheter, ofta i fattiga områden. Fastigheterna renoveras sedan med chockhöjda hyror som en påföljd, berättar Fredrik Gertten.

– Detta är ett globalt mönster där de som har mest pengar vill placera dem säkert och då är det i fastigheter. Att ha folk som bor i dem är bara stök. Filmen heter Push, därför att folk trycks undan. Folk säger det till mig, att de inte vill tryckas undan.

Kritisk till hur Sverige agerar

I Push blir Leilani Farha, FN:s särskilda rapportör i bostadsfrågor, tittarens ciceron på den globala fastighetsmarknaden. Hon reser till London och upptäcker att många av de lyxlägenheter som ägs av anonyma affärsmän står tomma. Hon träffar människor som lever med en ständig oro då så mycket som 90 procent av deras lön går till att betala hyran. Hon reser till Sverige och varnar för att utvecklingen går åt helt fel håll.

Fredrik Gertten delar Leilani Farhas farhågor.

Under en promenad längs Drottninggatan i Stockholm uttrycker Fredrik Gertten sin oro för att svenska politiker inte har tagit frågan om de multinationella kapitalfondernas intåg på hyresmarknaden på tillräckligt stort allvar. Det är stor skillnad från hur man har adresserat frågan i grannlandet Danmark, där fenomenet blev en del av valrörelsen.

”Dåligt betyg till Sverige”

– Den nya regeringen i Danmark har en punkt i regeringsprogrammet som handlar om hur man ska komma åt kapitalfondernas framfart på bostadsmarknaden. I Sverige har det varit oerhört tyst. I många länder är det här den absolut största frågan. Jag tror det handlar om att svenska politiker och journalister sitter ganska tryggt själva. Det är ett dåligt betyg till Sverige, säger Fredrik Gertten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.