Foto: Arash Mokhtari

Efter #metoo: Kulturministern ställer krav på kultursektorn

Uppdaterad
Publicerad

Mer resurser för att motverka diskriminering och återkommande samtal mellan kulturministern och nationalscenernas vd:ar, som ska presentera konkreta förslag på hur trakasserier och övergrepp ska motverkas inom kultursektorn. Det är två av de åtgärder som regeringen inför efter #metoo.

Regeringen presenterade på onsdagen en lista på tio punkter med åtgärder riktade till kultursektorn för att komma åt problem med trakasserier och sexuella övergrepp som uppdagats efter #metoo.

– Vi har Sveriges största kulturbudget någonsin, men den här investeringen kommer med ett stort ansvar för våra gemensamma medel, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Kampanjen #MeToo

Ställer krav på Operan, Dramaten och Riksteatern

I en av punkterna ställer kulturminister Alice Bah Kuhnke krav på att nationalscenerna Operan, Dramaten och Riksteatern rapporterar till regeringen om hur arbetet mot sexuella trakasserier fortgår. Dessutom ska de som delar ut offentliga medel filmer och andra kulturuttryck arbeta med att motverka sexuella trakasserier.

Lagen tillåter redan i dag att arbetsgivare begär utdrag ur belastningsregistret i anslutning till föreställningar med barn. Det är något som kulturdepartementet vill säkerställa att nationalscenerna känner till.

Kulturministern vill också ha uppföljande branschmöten under det kommande året för att hålla frågan om diskriminering vid liv. Dessutom ska Diskrimineringsombudsmannen få mer pengar för att förebygga och förhindra diskriminering.

Kan införa sanktioner

För att avskräcka från trakasserier och övergrepp kommer regeringen att också se över diskrimineringslagens effektivitet. I tiostegsprogrammet skriver kulturdepartementet:

”Det kan finnas behov av ytterligare sanktioner mot arbetsgivare som inte lever upp till lagstiftningens krav”.

Hur sanktionerna konkret ska se ut kan Alice Bah Kuhnke inte svara på i dag. Men under presskonferensen återkommer hon flera gånger till att hon inte tänker släppa frågan om diskriminering.

– Jag kommer att följa upp det här löpande, inte om ett eller två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet