Foto: SVT

Thåström om punken: ”Det var som att komma hem”

Uppdaterad
Publicerad

Punken har beskrivits som inte bara en musikstil, utan ett sätt att förhålla sig till livet. I mellandagarna visas dokumentärserien Eran som handlar om den svenska punkscenen på SVT. Och enligt Ebba Grön-sångaren Joakim Thåström var punkens intåg befriande.

– När punken kom så kändes det som att det var det här jag hade väntat på hela mitt liv, berättar han i serien.

Dokumentärserien Eran handlar om födseln och utvecklingen av den svenska punkscenen, och är lika mycket en historia om en trotsig subkultur som ett porträtt av 70- och 80-talets Sverige.

Serien, som tar sitt avstamp 1977, innehåller intervjuer med artister som Joakim Thåström, Freddie Wadling och Annika von Hausswolff – alla tre förgrundsgestalter i en rörelse som skakade om den svenska musikscenen.

För är det något alla som upplevde punken i första person kan enas om är att inget blev som tidigare efter att rörelsen svept över ett sjuttiotalsgrått Sverige, enligt dokumentärfilmaren Kristina Lindström, som tillsammans med Kristian Petri ligger bakom serien.

– Punken är ju inte bara musik – punk är ju ett förhållningssätt till livet. Att göra saker själv, att skriva, författa och måla. Det fanns en enorm energi i den tiden – som en stor våg.

”Som att komma hem”

Punkscenen föddes i Storbritannien och kom till Sverige i slutet av 70-talet i form av band som Ebba Grön, Pink Champagne och KSMB. Många av rörelsens svenska förgrundsgestalter kom från Stockholms då nybyggda förorter, däribland Ebba Gröns sångare Joakim Thåström.

I Eran berättar han om hur punken dök upp i hans liv, då han som uttråkad tonåring drev omkring i Rågsved.

– När punken kom så kändes det som att det var det här jag hade väntat på hela mitt liv – det var som att komma hem.

Något som förenade de som i slutet av 70-talet drogs med i punkrevolutionen var övertygelsen om att aldrig skaffa ett liv med ett 9-5-jobb, villa och Volvo, något som också Joakim Thåström vittnar om.

Foto: SVT

– Jag trodde att jag skulle dö av tristess – är det så här livet ska vara? Jag kände att antingen kommer jag att få ett skitjobb, eller så är det Försäkringskassan och soc som gäller. Inne i den världen var det det man pratade om – eller brasspriser.

Mörk sida av rörelsen

Punkvågen som vällde in över Sverige i slutet på 70-talet var dock inte helt oproblematisk. Inom rörelsen fanns en mörk sida som innehöll droger och våld, och inte heller alla överlevde punkåren. Joakim Thåström berättar i filmen om 13-åriga Carina, som hängde med bandet på alla deras spelningar.

– Det var ju inte så jävla nyttigt för henne att hänga med oss, men jag vet att hon hade en jättekrånglig livssistuation. Och vi var ju så unga själva, vi kunde ju inte ta hand om folk.

Carina var också en av de som gick under efter att hon börjat knarka och prostituera sig, enligt den tidigare Ebba Grön-sångaren.

Men punkeran innehöll också en enorm kraft och tro på att samhället kunde förändras, vilket Kim Kuusisto från gruppen Sopstationsfolket berättar om i dokumentären.

– Punken var väldigt ljus för mig. Det fanns aggression, men en sådan man blir uppåt av – som Pistols med den här blandningen av rockstjärna och ligist.

Sista intervjun med Freddie Wadling

Eran innehåller också den sista intervjun med Freddie Wadling, som gick bort 2016. Wadling, som bland annat spelade i grupperna Perverts, Cortex och Blue for two beskrivs i dokumentären som en av musikgöteborgs centralgestalter av Mats Jönsson från gruppen Attentat.

Foto: SVT

Det första avsnittet av Eran visas på SVT1 28 december eller redan nu på  julafton i svtplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.