Ett tåg av skådespelerskor gör entré på Guldbaggegalan på Cirkus. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ett år efter skådespelaruppropet #tystnadtagning

Uppdaterad
Publicerad

Metoo-uppropet #tystnadtagning gjorde sig återigen påmint under årets Guldbaggegala – men i betydligt mindre skala än föregående år.

Det har gått drygt ett år sedan den rörelse som kom att kallas metoo startade i Sverige. Initialt en kraftig protest mot sexuella trakasserier och övergrepp inom olika branscher som sedan växte till en politisk rörelse.

Under hashtaggen #tystnadtagning samlades fler än 800 skådespelerskor i ett gemensamt upprop och delade med sig av berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier på arbetsplatser. Precis som förra året gjorde rörelsen sig påmind under Guldbaggegalan 2019, om ändock i mindre skala än föregående år.

”Kampen fortsätter”

När Guldbaggegalans konferencier Emma Molin presenterade programpunkten stod framåtanda i fokus.

– Kampen fortsätter och arbetet som ligger framför oss är omfattande och livsviktigt. För alla, sade Emma Molin.

En filmatiserad tillbakablick på året som gått, de initiativ som har lyfts för att skapa förändring och branschens stora engagemang, tog därefter vid och programpunkten avslutades med ett nummer av artisterna Janice, Molly Pettersson Hammar, Amwin och LASH som intog scenen med textraden ”Queens, queens of everything.”

Inte lika stort avtryck

Samtidigt gjorde #tystnadtagning inte ett lika stort avtryck som under 2018 års Guldbaggegala. Då hölls en manifestation på röda mattan där kvinnliga skådespelare anlände till galan, svartklädda och hand i hand. Drygt en halvtimme in i prisutdelningen reste sig ett 50-tal skådespelerskor ur publiken och intog scenen, där komikern Mia Skäringer tar till orda: 

– I dag är det fortfarande science fiction att kvinnor ska ha samma förutsättningar som män, lika många repliker på film som i möten. Science fiction att en kvinna ska kunna röra sig tryggt, sade Mia Skäringer på scenen.

– Är det här framtid? Är det såhär det ska vara? Vi vill ta nästa steg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.