Christer Nylander (L), Per Lodenius (C), Vasiliki Tsouplaki (V) Lotta Finstorp (M), Anna Sibinska (MP), Aron Emilsson (SD). Foto: TT/SVT/Riksdagen

Få kvinnliga regissörer bland höstens filmer – så tycker politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterade Svenska filminstitutet, SFI, höstens filmer. Trots att SFI:s vd Anna Serner tidigare sagt att målet var att 50 procent av alla filmer skulle ha en kvinnlig upphovsperson, var bara fyra av 21 regissörer kvinnor. Såhär tycker politikerna om Svenska Filminstitutets 50-50-mål.

Kulturnyheterna har skickat ut en mejlenkät till partiernas kulturpolitiska talespersoner med frågan: Anser ditt parti att det fortsatt bör vara ett mål för den statliga filmpolitiken att 50 procent av filmerna ska ha en kvinnlig upphovsperson?

Aron Emilsson, kulturpolitisk talesperson, SD:

”Män och kvinnor bör rustas med lika möjligheter och förutsättningar, men lika utfall är något annat och det ska vi inte styra politiskt. Kvalitetssäkring och bedömning sett till innehåll och hantverksskicklighet bör vara de primära kriterierna för huruvida en film får produktionsstöd, framför olika former av kvotering. Med det sagt bör dagens filmpolitik inte ha någon målsättning för att ettdera könet ska ha en bestämd minimiandel av produktionsstödet.

Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson, C:

”Vi kan konstatera att Svenska Filminstitutet inte har nått sitt uppsatta mål. Det är bra att ha en hög målsättning. Det här visar dock på bristerna i den filmpolitik som regeringen drev igenom under förra mandatperioden.”

Christer Nylander, ordförande riksdagens kulturutskott, L:

”Jag tycker att kvalitet är det viktigaste målet i all kulturpolitik, det är också rimligt med jämställldhet och mångfald som mål. Exakt hur dessa mål ska formuleras och konkretisera tycker jag dock är en fråga för Filminstitutet respektive Konstnärsnämden att formulera.”

Lotta Finstorp, kulturpolitisk talesperson, M:

”Den svenska filmpolitiken har flera olika slags mål, och det är bra att det bland dessa finns mål för jämställdhet och mångfald. Jämställdhet och mångfald kan mätas på olika sätt. Därför räcker det inte att sätta upp ett enskilt siffermål och stirra sig blind på det – det behövs ett bredare, långsiktigt arbete och konkreta handlingsplaner.”

Anna Sibinska, kulturpolitisk talesperson, MP

”För oss i Miljöpartiet är det av stor betydelse att det offentliga samverkar med branschens aktörer så att en mångfald av röster, berättelser och bilder kan nå människor genom filmen.

Det är positivt att våra institutioner, bland annat SFI har tydliga strategier och visioner för hur man ska uppnå jämställdhet i branschen.”

Vasiliki Tsouplaki, vice ordförande kulturutskottet, V:

”Vi anser att det är ett bra mål. Men det är inget som sker i en handvändning. Jag kan se att mycket positivt har skett sedan 2015 men mer finns kvar att göra.

SFIs satsningar på särskilda kurser för kvinnor har t ex varit ett lyckat grepp men det är fortfarande en i hög grad mansdominerad bransch med oklara karriärvägar och stort beroende av kontakter.”

Kristdemokraterna och Socialdemokraterna har inte svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.