Petter Wallenberg Foto: Pressbild/Miguel Angel Regalado

Facebook stoppade annons för queerpodd

Uppdaterad
Publicerad

När den svenska hbtq-organisationen Rainbow Riots skulle annonsera för sin nya podcast Rainbow Riots Radio på Facebook stoppades den på grund av att den ansågs politisk.

– Det handlar om våra queera personers liv, våra livshistorier. Att det ska tolkas som politiskt är djupt oroväckande, säger organisationens grundare Petter Wallenberg till Kulturnyheterna.

Rainbow Riots Radio är en nystartad webbradioserie där queera personer från hela världen intervjuas och får dela med sig av sina livshistorier och berättelser.

Inför att det första avsnittet, med författaren och historikern Lars Fimmerstad, skulle sändas skapade organisationen och podcastens grundare Petter Wallenberg en annons på Facebook. Men kort efter att annonsen publicerats plockades den ned av sajten.

Det med motiveringen att annonsen var ”politisk”.

– Det finns jättemycket material på Facebook som är politiskt, religiöst eller av olika ideologiska inriktningar och det här är det inte. Det här handlar om våra liv, våra queera personers liv och våra livshistorier. Att det ska tolkas som politiskt är djupt oroväckande, säger Petter Wallenberg.

Bad Facebook förbereda förklaring

Efter att annonsen stoppats kontaktade Petter Wallenberg Facebook. Men fick inget svar. Han skrev då ett inlägg där han berättade om vad som hänt – ett inlägg som omgående fick internationell spridning och respons.

När han återigen laddade upp annonsen stoppades den igen, nu med motiveringen att den stred mot sajtens riktlinjer. Han överklagade, bifogade sitt inlägg och bad Facebook förbereda ett uttalande med förklaring till den internationella hbtq-pressen om varför de plockat ned annonsen. Det fungerade.

– Då svarade Facebook inom fem minuter att de ändrat sig, berättar Petter Wallenberg.

Vad tänker du om det?

– Jag tror att vi måste utkräva mer transparens. Om inte vi kämpar emot att våra liv styrs av dessa amerikanska mediejättar kommer vi att censureras. Och det gäller inte bara queera personer utan alla.

– För mig var det väldigt viktigt att ta den här striden, för vi måste få synas i det offentliga rummet utan att vår identitet politiseras.

Kulturnyheterna har sökt Facebook för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.