-

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Rosenqvist fick inte komma tillbaka till ”Hotell romantik” efter att ha påtalat missförhållanden. Foto: Baluba/Andreas Idén/SVT

Facket: ”Bara en tidsfråga innan någon mer dör”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Rosenqvist sitter i styrelsen för fackförbundet Scen och film och har jobbat många år i tv-branschen. Han har flera gånger varnat för säkerhetsbrister i reality-tv-produktion och menar att problemet i branschen är utbrett.

Kulturnyheterna rapporterade tidigare i veckan att Markus, som dog under inspelningen av äventyrsprogrammet ”Berget”, inte klarade uttagningens hälsokontroll.

Daniel Rosenqvist, styrelsemedlem i fackförbundet Scen och film, menar att säkerhetsproblemet inom realityproduktion är utbrett.

– Nu har en person dött och det är en tidsfråga innan en person till kommer dö av de dåliga säkerhetsförhållandena i branschen, säger han.

Filmade ut bil i farten

Daniel Rosenqvist har bland annat jobbat med första säsongen av SVT:s ”Hotell romantik”, där fotografer ombads filma ur bakluckan på en bil i rörelse och säkerhetslinor togs av 15 meter upp i luften för att få bättre bilder.

Efter att ha skrivit om missförhållandena anonymt på Instagramkontot TV:s baksida fick Daniel inte komma tillbaka till produktionen.

– Exemplen som nämns här gäller ju alla säsong ett av ”Hotell romantik” som spelades in redan för några år sedan. Det var ju en stor diskussion efter det och det gjordes också ett stort arbete både vad gäller säkerhet och arbetsmiljö, säger Charles Franz, utbudsansvarig på SVT.

”Fortfarande farligt”

I början av förra året skrev Daniel Rosenqvist ett öppet brev till tv-cheferna, som publicerades i Aftonbladet.

– Jag fick jättebra respons från kanalerna, men på plats ser vi inga förändringar. Folk hamnar fortfarande i farliga situationer, säger han.

Kulturnyheterna har sökt produktionsbolaget Baluba som producerar ”Hotell romantik” för SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.